sterrenrating-2

Kennisbank

Zorgprofessionals & Innovatie: ergernis of enthousiasme?

Pit Janssen | CEO & Apotheker

Zorgprofessionals & Innovatie: ergernis of enthousiasme?

De zorg wordt over het algemeen beschouwd als een traditionele sector, met weinig enthousiasme voor innovatie. Artsen maken zich zorgen over het gebrek aan onderzoek over eHealth en zorgbestuurders vinden de implementatiekosten te hoog. Dat is althans de opvatting die heerst. Een blog geschreven door een verpleegkundige laat echter een hele andere denkwijze over eHealth zien. Zien zorgprofessionals dan juist wél de positieve gevolgen van eHealth voor hun patiënten?

Het belang van eHealth             

eHealth biedt veel voordelen voor zowel de maatschappij als patiënt. Het aantal chronisch zieken in Nederland neemt bijvoorbeeld flink toe, wat leidt tot vergrijzing. Deze vergrijzing gaat uiteindelijk zorgen voor een enorm personeelstekort. eHealth is in staat het tij te keren, door bijvoorbeeld ondersteuning te bieden bij een beperking of de belasting van chronisch zieke werknemers te monitoren.

Patiënten krijgen door eHealth daarnaast de mogelijkheid om meer de regie over hun eigen zorg te nemen. Ze raken zo meer betrokken bij hun behandeling en zijn dan eerder geneigd hun gedrag te veranderen. Dit heeft bijvoorbeeld positieve gevolgen voor juiste medicatie-inname (therapietrouw). Ook krijgen patiënten door eHealth de kans om hun kennis en ervaringen te laten bijdragen aan verbeteringen in de zorg.

Dankzij deze voordelen staan steeds meer patiënten open voor het gebruik van eHealth. Een aantal weken geleden interviewde MedApp bijvoorbeeld Vera van den Heuvel, een enthousiaste gebruiker. Vera gebruikt MedApp om haar eigen waarnemingen te noteren en te kijken hoe zij op bepaalde behandelingen reageert. Als een behandeling niet goed bij haar past, stelt Vera met haar arts een nieuw plan op.

“Ik sta aan het roer van mijn medicijngebruik en ben me daar door MedApp ook veel bewuster van.” – Vera van den Heuvel

Terughoudendheid zorgverleners         

Ondanks duidelijke voordelen lijken zorgverleners voorzichtig met eHealth. Zo stelde de Patiëntenfederatie Nederland afgelopen augustus dat consumenten zeer enthousiast waren over de online patiëntportalen van het RadboudUMC, maar dat zorgverleners juist terughoudend waren. Zij zouden de patiënt niet onterecht ongerust willen maken of moeite hebben met het verlies van controle.

Zorgverleners- of bestuurders hebben ook andere redenen om voorzichtig te zijn met eHealth. Er is bijvoorbeeld nog nauwelijks inzicht in de effecten van eHealth op lange termijn. Daarnaast zien veel zorgorganisaties eHealth meer als ‘extraatje’: goed om mee te experimenteren, maar nog niet volwassen genoeg om op grotere schaal mee te werken. Volgens verpleegkundig onderzoekster Betsie van Gaal is ondersteuning met eHealth daarom pas echt mogelijk na een zogenaamde cultuurverandering bij leidinggevenden in de zorg:

 “Oefening en scholing alleen is niet voldoende. Een mentaliteitsverandering is noodzakelijk.” – Betsie van Gaal

Een ander standpunt 

Het is niet onbegrijpelijk dat zorgprofessionals voorzichtig zijn met de implementatie van eHealth, gezien het gebrek aan onderzoek. Waarom zouden ze veel energie steken in nieuwe toepassingen als op voorhand onduidelijk is hoeveel profijt ze ervan hebben? Niet voor niets wordt er al flink bezuinigd in de zorg.

Toch lijkt verpleegkundige Evelyn Naalden deze gehele opvatting over zorgverleners met haar blog te ontkrachten. Door de medicijndispenser ziet Evelyn bijvoorbeeld cliënten opbloeien. Waar zij voorheen cliënten moest motiveren om uit bed te komen, zitten ze nu al vol trots aan tafel wanneer Evelyn binnenkomt.

“Cliënten voelen een grote verantwoordelijkheid nu zij zelf weer de medicatie beheren. Het geeft weer vertrouwen dat zij nog wel iets kunnen. En dan houd ik misschien wat meer tijd over om nét dat beetje meer aandacht te bieden.” – Evelyn Naalden

Bij MedApp zijn we aangenaam verrast door deze blog van Evelyn. Het doet ons goed om te zien dat ook zorgverleners het gebruik van eHealth stimuleren. De mogelijkheden van eHealth voor de patiënt én professional zijn eindeloos: hoe zonde zou het zijn als deze mogelijkheden niet ten volle worden benut?

Deel dit verhaal
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Een klantondersteuningsmedewerker van MedApp aan het werk.
Maak kennis met ons klantondersteuningsteam!

Bij MedApp draait alles om de gezondheid en tevredenheid van onze klanten en appgebruikers. Om ervoor te zorgen dat je altijd de beste ervaring hebt met onze service en de app, staat ons klantondersteuningsteam voor je klaar. Weet jij hoe

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.