sterrenrating-2

Kennisbank

Ben jij therapietrouw?

Pit Janssen | CEO & Apotheker

Therapietrouw

Ben jij therapietrouw?

Neem jij altijd je medicijnen in? Of vergeet je ze af en toe? Vast wel. Sommige ochtenden zijn nu eenmaal zo zwaar dat je alleen oog hebt voor een kop koffie. Je medicatie heeft dan vaak minder prioriteit. Herken jij jezelf hier in? Dan ben je niet de enige. Maar liefst 40% van de Nederlandse bevolking neemt medicatie niet altijd op de juiste manier in. Hoe lossen we dat op?

Therapie(on)trouw

Als jij je medicijnen inneemt zoals de arts dat heeft voorgeschreven, ben je therapietrouw. Wist je dat een arts minimaal 6 jaar heeft gestudeerd voordat hij of zij tegenover jou zit in de spreekkamer? Artsen weten wat ze doen: ze geven jou niet voor niets instructies mee over hoe je medicatie moet innemen.

Als jij je aan de instructies van je arts houdt, dan werkt het medicijn beter. Vergeet je weleens medicatie? Dan is je ziektelast groter of duurt het herstel langer, waardoor je misschien vaker naar het ziekenhuis moet. Therapieontrouw heeft daarom grote gevolgen voor de kosten van de gezondheidszorg.

Meerdere aspecten      

Wanneer jij je medicijnen niet altijd inneemt, kan dat enorm veel redenen hebben. Je vergeet ze, bijvoorbeeld, of hebt ze niet meer in huis. Aan de andere kant neem jij je medicijnen misschien wel altijd in, maar niet zoals voorgeschreven (nuchter, bijvoorbeeld). Ook dan ben je niet therapietrouw.

Deze uiteenlopende redenen zijn precies waarom het lastig is om therapieontrouw te tackelen. Wat voor jou werkt, werkt misschien niet voor een ander. Wij geloven dat een oplossing jou daarom zou moeten steunen bij meerdere aspecten van je medicijngebruik: je gedrag, organisatie en educatie.

Een passende oplossing helpt jou bijvoorbeeld om je gedrag aan te passen en dus je medicatie niet meer te vergeten. Ook zou die oplossing jou moeten ondersteunen bij de organisatie van je medicijnen, zodat je genoeg voorraad hebt. Daarnaast is educatie belangrijk, zodat jij bijvoorbeeld weet hoe je je medicijnen hoort in te nemen en wat eventuele bijwerkingen zijn.

eHealth

Een passende oplossing vinden blijkt lastig, maar niet onmogelijk. De veelzijdigheid van eHealth biedt namelijk veel perspectieven, zoals medicijnherinneringen via een app, digitale bijsluiters of meldingen die aangeven dat je nieuwe medicijnen moet halen bij de apotheek. De mogelijkheden van eHealth lijken oneindig.

Alhoewel zorgverleners vaak nog terughoudend zijn met eHealth, bijvoorbeeld door gebrek aan langdurig onderzoek, zijn wij enthousiast. eHealth kan helpen therapietrouw te verbeteren én draagt veel bij aan jouw zelfredzaamheid. Zo verbeteren we niet alleen de zorg, maar krijgen we ook de kosten omlaag!

Deel dit verhaal
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Nieuw: nu ook Budbee als pakketpunt mogelijk

Bij MedApp willen we je leven met medicijnen zo makkelijk mogelijk maken. Daarom hebben we goed nieuws: je kunt nu ook kiezen voor Budbee als bezorgoptie! Waarom Budbee? Budbee geeft je meer flexibiliteit. Ze bezorgen je pakket in een pakketkluis,

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.