sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

ADHD en ADD: Wat is het en begrijp de verschillen

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van iemand die snel afgeleid is in het 'ADHD en ADD: Wat is het en begrijp de verschillen' artikel.

Ben je wel eens afgeleid, vergeetachtig of moeilijk te stoppen met bewegen? Dat kan voor iedereen wel eens voorkomen, maar voor sommige mensen is het dagelijkse kost. Als je moeite hebt met concentreren, hyperactief bent of snel dingen vergeet, heb je misschien gehoord van ADHD en ADD. Maar wat zijn ze precies en hoe worden ze behandeld? In dit artikel leggen we de verschillen tussen ADHD en ADD uit en ontdek je effectieve behandelingen om met deze uitdagingen om te gaan.

Wat is ADHD en ADD?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en ADD (Attention Deficit Disorder) zijn aandoeningen van de hersenen, die invloed hebben op de aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit. Bij ADHD heb je vooral last van hyperactiviteit, impulsiviteit en kun je je vaak moeilijk focussen. ADD is hetzelfde als ADHD, maar dan zonder hyperactiviteit. Met andere woorden, met ADHD heb je vaak moeite om stil te zitten en vertoon je impulsief gedrag, terwijl je je met ADD voornamelijk moeilijk kan focussen. Beide aandoeningen kunnen leiden tot problemen op school, op het werk en in sociale situaties.

Mogelijke oorzaken

De exacte oorzaak van ADHD of ADD is niet volledig bekend. Er zijn wel verschillende factoren die een rol lijken te spelen. Erfelijkheid, omgevingsfactoren en blootstelling aan bepaalde chemicaliën in de vroege kindertijd kunnen van invloed zijn op het krijgen van AD(H)D.

Tips voor het omgaan met ADHD en ADD

 1. Maak gebruik van planning en organisatie: Het hebben van een gestructureerde dagelijkse routine en het gebruik van agenda’s of to-do-lijstjes kan helpen bij het organiseren van taken en het verminderen van afleiding.
 2. Creëer een rustige en georganiseerde omgeving:
  Een opgeruimde en rustige omgeving kan de concentratie bevorderen en afleiding minimaliseren. Vermijd lawaaiige en drukke ruimtes wanneer je je wilt focussen.
 3. Neem regelmatig pauzes:
  Regelmatige pauzes kunnen helpen om de aandachtsspanne te verbeteren en overbelasting te voorkomen. Plan korte momenten van ontspanning en beweging in tussen taken.
 4. Zoek ondersteuning:
  Praat met vrienden, familie of professionals over je ervaringen en uitdagingen. Ze kunnen begrip bieden, advies geven en je helpen bij het vinden van geschikte behandelingen.

Lees hier meer tips voor een makkelijker leven met ADHD en ADD.

Behandelingsopties

 1. Medicatie:
  Medicijnen zoals stimulerende middelen (bijv. methylfenidaat) en niet-stimulerende middelen (bijv. atomoxetine) worden vaak voorgeschreven om symptomen te verminderen en de concentratie te verbeteren. Het is belangrijk om met een arts te praten over de juiste medicatie en dosering voor jouw specifieke situatie.
 2. Gedragstherapie:
  Verschillende vormen van gedragstherapie, zoals cognitieve gedragstherapie en sociale vaardigheidstraining, kunnen nuttig zijn bij het leren omgaan met ADHD en ADD. Deze therapieën helpen bij het ontwikkelen van coping-strategieën, het verbeteren van organisatorische vaardigheden en het verminderen van impulsief gedrag.
 3. Aanpassingen in levensstijl:
  Als je enkele aanpassingen maakt in je dagelijkse routine, kan dat al een groot verschil maken. Plan bijvoorbeeld je taken, creëer een gestructureerde werkomgeving en vermijd afleidingen. Zo word je productiever en verbeter je je concentratie.
Andere artikelen over ADHD-zorg
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.

Krijg tot €250 terug voor je ADHD-medicijnen