Kennisbank

Methylfenidaat

Pit Janssen | CEO & Apotheker

Vrouw neemt medicijn Methylfenidaat in

Dit medicijn wordt voorgeschreven bij ADHD en narcolepsie. Het wordt gebruikt om de aandacht (concentratie) te vergroten en hyperactiviteit te verminderen. Methylfenidaat zorgt er niet voor dat je geneest van je aandoening of klachten. Het onderdrukt de symptomen.

Kortwerkend en langwerkend

Van dit medicijn zijn er kortwerkende en langwerkende varianten. De kortwerkende methylfenidaat werkt binnen een uur en het effect houdt tot vijf uur aan. Vaak moet je de kortwerkende variant dus ook meerdere keren per dag innemen. 

De langwerkende variant neem je meestal één keer per dag. Dit werkt ook ongeveer binnen een uur, maar dit effect houdt tot twaalf uur aan.

Methylfenidaat bij kinderen

Kinderen kunnen methylfenidaat veilig volgens voorschrift van de arts gebruiken. Dit betekent dat de fabrikant dit medicijn uitgebreid bij kinderen heeft onderzocht. Uit deze onderzoeken is gebleken dat methylfenidaat bij kinderen werkt én veilig is. Na dit onderzoek moet het medicijn ook goedgekeurd worden door de overheid.

Medicijnen vergeten

Een keer je medicijnen is zo gebeurd. Ben je vergeten je methylfenidaat in te nemen? Bij de kortwerkende variant van methylfenidaat mag je de gemiste inname nog inhalen als het nog minimaal twee uur duurt tot de volgende inname. Ook wordt het afgeraden om vier uur voor het slapengaan nog een gemiste dosis in te nemen. Vergeet je wel vaker je medicijnen? Download de handige medicijnwekker. Stel je innameschema in en vergeet nooit meer een dosis!

Autorijden & alcohol drinken

Methylfenidaat kan net zoals ieder medicijn bijwerkingen veroorzaken. De bijwerkingen van methylfenidaat kunnen duizeligheid, slaperigheid en angst zijn. Als je deze bijwerkingen ervaart, mag je niet autorijden. Vaak komen deze bijwerkingen vooral in het begin van het gebruik voor.

Je mag met methylfenidaat alcohol drinken, maar alcohol versterkt de bijwerkingen van dit medicijn. Let dus altijd op met hoeveelheden.

Zwangerschap

Neem contact op met je huisarts en/of apotheker als je methylfenidaat gebruikt en zwanger bent. Zij kunnen bepalen of het in jouw situatie veilig is om dit medicijn te blijven gebruiken. Ditzelfde geldt voor borstvoeding.

Stoppen & afbouwen

Je kunt beter niet abrupt stoppen met het gebruik van methylfenidaat. Je kunt dan gaan trillen of misselijk worden. Meestal kiest je arts ervoor om in een aantal dagen de dosering af te bouwen, tot je helemaal kunt stoppen.

Vergoedingen

Vanuit de basisverzekering worden niet alle ADHD-medicijnen vergoed. Ritalin wordt bijvoorbeeld volledig door de basisverzekering gedekt. Je betaalt hiervoor wel eigen risico, net zoals voor andere medicijnen. Als jouw ADHD-medicijn niet vergoed wordt door de verzekering, kun je in aanmerking komen voor een terugbetaalregeling.

Terugbetaalregeling

Voor de ADHD-medicijnen die niet door de zorgverzekering vergoed worden, moet je een eigen bijdrage van maximaal €250 euro per jaar betalen. Hieronder zie je een rekenvoorbeeld om je een beeld te geven van het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage bij ADHD.

Rekenvoorbeeld één kalenderjaar:

 • Je eigen risico staat op €385,-, dit gebruik je volledig.
 • Je eigen bijdrage voor je ADHD-medicijnen bedraagt €250,-.
 • 385 + 250 = €635,-. Dit is het bedrag wat je maximaal kwijt bent aan je medicijnen.

Fabrikanten kunnen kiezen om de eigen bijdrage van €250,- te vergoeden. Bij TerugBetaalRegeling Nederland kun je kijken of er voor jouw medicijn een terugbetaalregeling geldt. Zij helpen je bij het terugvragen.

Wat kan MedApp voor mij betekenen?

MedApp maakt jouw leven medicijnen makkelijker. Ook met zelfzorgmedicijnen. Dit is wat we voor je doen:

 • Overzicht van je medicijnen
  In de app kun je handig en veilig al jouw medicijnen invoeren. Zo heb je altijd een handig overzicht van welke medicijnen je wanneer neemt.
 • Ondersteuning als je jouw medicijnen weleens vergeet in te nemen
  Je kunt in de app wekkers instellen. Ook ingewikkelde innameschema’s kun je met een paar klikken overzichtelijk op een rijtje zetten. Zo vergeet je je (zelfzorg)medicijnen nooit meer.
 • Bezorgservice
  We bezorgen al je medicijnen op recept gratis thuis. Ook in de avond en bij spoed zelfs binnen een paar uur. Antibioticakuur? Een nieuw medicijn? Wij zorgen ervoor dat je dezelfde dag nog kan beginnen, als dit gewenst is door je voorschrijver.
 • Herhaalrecepten
  Je herhaalrecepten vragen we op bij je voorschrijver, zodat jij hier geen omkijken meer naar hebt. Ook voor opiumwet recepten.
 • Persoonlijk gesprek over je medicijnen
  Tijdens je telefonische intakegesprek lopen we samen door je medicijnen op recept, zelfzorgmedicijnen en medicatiehistorie heen. Hier bespreken we ook je merkvoorkeuren en kijken we wat we voor je kunnen betekenen. Wij zijn er voor je.
 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen
  Nieuwe medicijnen kunnen soms even wennen zijn. Als je hulp nodig hebt, of je hebt vragen, helpen we je op weg.
 • Medicatiebeoordeling
  Wij zijn als apotheek verplicht om een medicatiebeoordeling uit te voeren, maar wij gaan net een stapje verder. We kijken hoe je veilig je medicijnen kan innemen en samen bespreken we hoe je dit het beste kan inpassen in je dagelijks leven. Ook controleren we de veiligheid van je medicijnen in combinatie met eventuele zelfzorgmiddelen.
 • Samenwerken met andere zorgverleners
  Naast dat we je herhaalrecepten aanvragen bij je arts(en), werken we ook samen om jou de beste zorg te bieden. We bellen ze voor overleg, voor vragen en als we optimalisaties kunnen doen.
Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.

Download nu de app van MedApp!

Alles voor je medicijnen in één handige app.