sterrenrating-2

Kennisbank

Methylfenidaat

Teun Gerrits

Contentspecialist
Vrouw neemt medicijn Methylfenidaat in

Dit medicijn wordt voorgeschreven bij ADHD en narcolepsie. Het wordt gebruikt om de aandacht (concentratie) te vergroten en hyperactiviteit te verminderen. Methylfenidaat zorgt er niet voor dat je geneest van je aandoening of klachten. Het onderdrukt de symptomen.

Kortwerkend en langwerkend

Van dit medicijn zijn er kortwerkende en langwerkende varianten. De kortwerkende methylfenidaat werkt binnen een uur en het effect houdt tot vijf uur aan. Vaak moet je de kortwerkende variant dus ook meerdere keren per dag innemen. 

De langwerkende variant neem je meestal één keer per dag. Dit werkt ook ongeveer binnen een uur, maar dit effect houdt tot twaalf uur aan.

De bekendste kortwerkende methylfenidaat-varianten zijn Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat HCl Mylan. Langwerkende varianten zijn bijvoorbeeld Concerta, Equasym en Medikinet CR. 

Methylfenidaat bij kinderen

Kinderen kunnen methylfenidaat veilig volgens voorschrift van de arts gebruiken. Dit betekent dat de fabrikant dit medicijn uitgebreid bij kinderen heeft onderzocht. Uit deze onderzoeken is gebleken dat methylfenidaat bij kinderen werkt én veilig is. Na dit onderzoek moet het medicijn ook goedgekeurd worden door de overheid.

Medicijnen vergeten

Een keer je medicijnen is zo gebeurd. Ben je vergeten je methylfenidaat in te nemen? Bij de kortwerkende variant van methylfenidaat mag je de gemiste inname nog inhalen als het nog minimaal twee uur duurt tot de volgende inname. Ook wordt het afgeraden om vier uur voor het slapengaan nog een gemiste dosis in te nemen. Vergeet je wel vaker je medicijnen? Download de handige medicijnwekker. Stel je innameschema in en vergeet nooit meer een dosis!

Autorijden & alcohol drinken

Methylfenidaat kan net zoals ieder medicijn bijwerkingen veroorzaken. De bijwerkingen van methylfenidaat kunnen duizeligheid, slaperigheid en angst zijn. Als je deze bijwerkingen ervaart, mag je niet autorijden. Vaak komen deze bijwerkingen vooral in het begin van het gebruik voor.

Je mag met methylfenidaat alcohol drinken, maar alcohol versterkt de bijwerkingen van dit medicijn. Let dus altijd op met hoeveelheden.

Zwangerschap

Neem contact op met je huisarts en/of apotheker als je methylfenidaat gebruikt en zwanger bent. Zij kunnen bepalen of het in jouw situatie veilig is om dit medicijn te blijven gebruiken. Ditzelfde geldt voor borstvoeding.

Stoppen & afbouwen

Je kunt beter niet abrupt stoppen met het gebruik van methylfenidaat. Je kunt dan gaan trillen of misselijk worden. Meestal kiest je arts ervoor om in een aantal dagen de dosering af te bouwen, tot je helemaal kunt stoppen.

Vergoedingen

De kortwerkende varianten van methylfenidaat, zoals Ritalin en Medikinet, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel eigen risico als dit nog niet op is, net zoals voor alle andere medicijnen. 

Andere (langwerkende) varianten van methylfenidaat, zoals Concerta en Equasym, worden maar gedeeltelijk vergoed. Je moet dus een gedeelte zelf bijbetalen als je deze varianten gebruikt. 

Eigen bijdrage en eigen risico

Voor de ADHD-medicijnen die niet door de zorgverzekering vergoed worden, moet je een eigen bijdrage van maximaal €250 euro per jaar betalen. We geven je een rekenvoorbeeld van het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage bij medicijnen.

Rekenvoorbeeld voor één kalenderjaar:

 • Je eigen risico staat op €385,-, dit gebruik je helemaal op.
 • Je eigen bijdrage voor je ADHD-medicijnen is €250,-.
 • 385 + 250 = €635,-. Dit is het bedrag wat je maximaal kwijt bent aan je medicijnen.

Sommige fabrikanten betalen de eigen bijdrage terug, via een terugbetaalregeling. Voor de methylfenidaat met een eigen bijdrage, zoals Concerta, Equasym en Medikinet CR, is helaas (nog) geen terugbetaalregeling. Voor andere ADHD-medicatie, zoals dexamfetamine (Tentin) en Intuniv, is wel een terugbetalingsregeling. Wil je hier meer informatie over? Lees ons artikel over de Terugbetalingsregeling bij medicijnen.

Wat kan MedApp voor mij betekenen?

MedApp maakt jouw leven medicijnen makkelijker. Ook met zelfzorgmedicijnen. Dit is wat we voor je doen:

 • Overzicht van je medicijnen
  In de app voer je handig en veilig al jouw medicijnen in. Zo heb je altijd een handig overzicht van welke medicijnen je wanneer neemt.
 • Ondersteuning als je je medicijnen weleens vergeet in te nemen
  Stel eenvoudig medicijnwekkers in. Heb je een ingewikkeld innameschema? Ook deze zet je met een paar klikken overzichtelijk op een rijtje. Zo vergeet je je medicijnen nooit meer!
 • Bezorgservice
  We bezorgen al je medicijnen op recept gratis thuis. Ook in de avond en bij spoed zelfs binnen een paar uur. Antibioticakuur? Een nieuw medicijn? Wij zorgen ervoor dat je dezelfde dag nog kunt beginnen.
 • Herhaalrecepten
  Wij vragen de herhaalrecepten op bij je voorschrijver, zodat jij hier geen omkijken meer naar hebt. Ook voor Opiumwet-recepten.
 • Persoonlijk gesprek over je medicijnen
  Tijdens je telefonische intakegesprek lopen we samen door je medicijnen op recept, zelfzorgmedicijnen en medicatiehistorie heen. Hier bespreken we ook je merkvoorkeuren en kijken we wat we voor je kunnen betekenen. Wij zijn er voor je.
 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen
  Nieuwe medicijnen kunnen soms even wennen zijn. Als je hulp nodig hebt, of je hebt vragen, helpen we je op weg.
 • Medicatiebeoordeling
  Wij zijn als apotheek verplicht om een medicatiebeoordeling uit te voeren, maar wij gaan net een stapje verder. We kijken hoe je veilig je medicijnen kunt innemen. Ook controleren we de veiligheid van je medicijnen in combinatie met eventuele zelfzorgmiddelen.
 • Samenwerken met andere zorgverleners
  Naast dat we je herhaalrecepten aanvragen bij je arts(en), werken we ook samen om jou de beste zorg te bieden. We bellen ze voor overleg, voor vragen en als we optimalisaties kunnen doen.
Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.

Krijg tot €250 terug voor je ADHD-medicijnen