Kennisbank

Dexamfetamine (bij ADHD)

Inge Stakenborg

Contentspecialist
jonge student zit aan zijn bureau en kijkt aandachtig naar een doosje met pillen

Wat is dexamfetamine? Dit geneesmiddel wordt voorgeschreven aan kinderen of volwassenen met ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) of aan mensen met narcolepsie. In dit artikel lees je alles over het gebruik van dexamfetamine bij ADHD.

Wanneer schrijft een arts dexamfetamine voor?

Dexamfetamine wordt voorgeschreven aan kinderen en volwassenen met ADHD. Samen met methylfenidaat (beter bekend onder de merknaam Ritalin) is dexamfetamine eerste keus bij volwassenen. Voor kinderen is het gebruik van dexamfetamine pas de tweede optie, omdat zij meestal (ook) gedragstherapie volgen. Dexamfetamine kan helpen om het effect van gedragstherapie te verbeteren.

Wat doet dexamfetamine?

Dexamfetamine zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Ook verbetert het je stemming. Het geneesmiddel is verkrijgbaar als pillen of als tabletten. Die moet je elke dag op dezelfde tijdstippen innemen. Bij voorkeur neem je je pillen of tabletten in met wat voedsel, anders krijg je last van je maag.

Tip! Vind je het lastig om op tijd je medicijnen in te nemen? Download de gratis app van MedApp en stel medicijnwekkers in!

Dexamfetamine dosering bij volwassenen

De voorgeschreven dosering kan per volwassene verschillen. Je neemt die in 2 of 3 keer per dag in. In de juiste dosis word je moe en rustiger van het medicijn: sommige mensen nemen het dan ook in voor het slapengaan. Andere mensen slapen juist slechter door het gebruik van dexamfetamine. Hen wordt dan aangeraden om het middel niet na 16u in te nemen.

Dexamfetamine dosering bij kinderen

 • Meestal raadt de arts aan om de dagelijkse dosering in twee keren in te nemen. Bij of direct na het ontbijt en de lunch. Laat je kind geen dosis innemen na 16.00 u, want hij of zij kan daardoor later moeilijk in slaap vallen.
 • Als het nodig is, verhoog je elke week de dosering. Alleen na overleg met de arts uiteraard.
 • Vaak starten kinderen met 5 mg per dag. De maximale dosering is 20 mg per dag. In heel zeldzame gevallen schrijft de arts soms ook 40 mg voor.

Hoelang mogen volwassenen dexamfetamine gebruiken?

Na vier weken gebruik beoordeel je samen met de arts of het geneesmiddel goed werkt. Soms raadt de arts een innamepauze aan van een paar weken (eens in het jaar of een paar keer per jaar). Het kan zijn dat je, bijvoorbeeld door gedragstherapie, inmiddels zelf goed genoeg kunt omgaan met ADHD. Als dat zo is, dan heb je het medicijn misschien niet meer nodig.

Hoelang mogen kinderen dexamfetamine gebruiken?

Na vier weken beoordeel je met de arts of het geneesmiddel aanslaat bij je kind. Soms raadt de arts innamepauzes aan van een of meer weken. Je kunt dan beoordelen of het kind het geneesmiddel nog nodig heeft of dat het (bijvoorbeeld door gedragstherapie) inmiddels beter kan omgaan met ADHD.

Wat doe je als je een dosis vergeet?

Het is heel belangrijk dat je op vaste tijdstippen dexamfetamine inneemt. Lukt dit niet, bekijk dan deze stappen.

 • Duurt het nog 2 uur voor je de volgende dosis moet innemen? Neem die dan alsnog in.
 • Moet je de volgende dosis binnen 2 uur innemen? Sla deze pillen of capsules dan over en verschuif de volgende dosis naar later op de dag (maar niet na 16.00 u als je daar slecht van slaapt).
 • Kom je er 3 uur voor bedtijd achter dat je een inname vergeten bent? Sla deze dan over, anders kun je niet slapen.

Tip! Download de gratis app van MedApp. Hierin staan medicijnwekkers die je helpen om op tijd je medicijnen in te nemen. Zo vergeet je nooit meer een inname!

Hoelang werkt dexamfetamine?

Het geneesmiddel begint 1 tot 2 uur na de inname te werken. Het effect houdt 4 tot 8 uur aan. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Let op: het middel kan voor volwassenen soms korter werken, namelijk 3 tot 4 uur.

Dexamfetamine bijwerkingen (bij volwassenen)

Volwassen mensen met ADHD kunnen bij gebruik van dexamfetamine last krijgen van onderstaande bijwerkingen:

Soms

 • Verminderde eetlust
 • Slapeloosheid, zenuwachtigheid

Zelden

 • Hoofdpijn/versnelde hartslag/verhoogde bloeddruk
 • Misselijkheid/buikpijn/overgeven/droge mond
 • Psychische klachten (zoals angst, opwinding of agressiviteit. Je kunt je ook anders gaan gedragen dan normaal)
 • Prikkelbaarheid/snel uit evenwicht zijn

Zeer zelden

 • Wazig of dubbel zien/droge ogen
 • Pijn aan spieren en/of gewrichten
 • Sneller last van koude handen of voeten
 • Huiduitslag/jeuk/galbulten
 • Minder of meer zin om te vrijen
 • Hartziektes (bijvoorbeeld hartkramp of verhoogde kans op een hartaanval)
 • Verergering van bepaalde psychische of neurologische aandoeningen
 • Ernstige neerslachtigheid of geestelijk verwarring (bij jarenlang gebruik)

Neem zo snel mogelijk contact op met je arts als jij of je kind last krijgt van bijwerkingen. Treden er bijwerkingen op die niet in bovenstaande lijstjes staan? Wijs je arts hier dan ook op.

Dexamfetamine bijwerkingen (bij kinderen)

Kinderen kunnen bij gebruik van dexamfetamine last krijgen van de volgende bijwerkingen:

 • Verminderde eetlust
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid/buikpijn/overgeven
 • Moeite met inslapen/slaapproblemen/rusteloosheid
 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen/versnelde hartslag/verhoogde bloeddruk
 • Belemmerde groei (een vermoedelijke bijwerking. De meeste kinderen halen hun groeiachterstand later wel weer in)

Heeft dexamfetamine wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dexamfetamine heeft inderdaad wisselwerkingen met andere medicijnen. Vooral met:

 • Ritonavir. Dit medicijn tegen hiv of AIDS versterkt de werking en de bijwerkingen van dexamfetamine.
 • Fenelzine en tranylcipromine. Dit zijn medicijnen om depressie te behandelen. Combineer je ze met dexamfetamine, dan kun je last krijgen van een extreem hoge bloeddruk.

Gebruik je deze medicijnen? Overleg dan met je arts. Het kan zijn dat die je een ander medicijn voorschrijft. Gebruik je andere medicijnen? Vraag eerst aan je arts of je ze naast dexamfetamine mag gebruiken.

Mag je zomaar stoppen met dexamfetamine?

Stop nooit zomaar met dexamfetamine, anders kun je last krijgen van ernstige bijwerkingen. Denk aan trillen, beven of extreme vermoeidheid. Beter is om het gebruik van dexamfetamine af te bouwen, maar overleg dit altijd eerst met je arts.

Is dexamfetamine verslavend?

Dexamfetamine kan verslavend zijn. Het wordt namelijk door sommige mensen gebruikt als recreatieve drugs. De werking ervan is bij een zeer hoge dosis namelijk vergelijkbaar met MDMA (methyleendioxymethylamfetamine). Je bloeddruk wordt hoger, je hart gaat sneller kloppen en je krijgt meer energie. Onverantwoord gebruik van dexamfetamine kan uiteindelijk leiden tot hersenschade en hartritmestoornissen.

Mag je autorijden met dit medicijn?

Dexamfetamine kan voor bijwerkingen zorgen zoals angst, rusteloosheid en zenuwachtigheid. De eerste 3 dagen dat je dit medicijn gebruikt, mag je dus niet autorijden. Pas als je geen last meer hebt van de bijwerkingen, mag je weer in de auto stappen. Rijd ook geen auto als de dosering net verhoogd is. Pas als je 3 dagen lang dezelfde dosering gebruikt, mag je weer rijden.

Het kan zijn dat je sowieso niet mag autorijden van de arts en/of van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).

Let op: sinds 2017 mag de politie speekseltesten afnemen bij bestuurders. Dit doen ze om te controleren op drugsgebruik. Ook dexamfetamine wordt gezien als drugs. Je kunt dan een boete krijgen of je rijbewijs wordt afgenomen.

Procedure bij positieve speekseltest (na autorijden)

Als je dexamfetamine gebruikt voor ADHD, dan kan er een uitzondering voor je gemaakt worden als je een positief wordt getest bij een controle tijdens het autorijden. Bekijk hiervoor deze actiepunten:

 1. Na de speekseltest krijg je een bloedonderzoek. Geef bij dit onderzoek aan dat je dexamfetamine voor ADHD gebruikt.
 2. Stuur een actueel doktersrecept of medicatieoverzicht naar het Openbaar Ministerie (Om).
 3. De uitslag van je bloedtest wordt vergeleken met de wat er in je doktersrecept of medicatieoverzicht staat.
 4. Heb je je aan de voorgeschreven dosis gehouden? Een hogere bloedwaarde leidt dan niet tot vervolging.


Let op!

Als je dexamfetamine hebt gebruikt in combinatie met drugs of alcohol, kun je alsnog vervolgd worden. Als je een te hoge dosering hebt ingenomen en toch bent gaan rijden, kun je ook vervolgd worden.

Mag je alcohol drinken als je dexamfetamine gebruikt?

Drink geen alcohol als je dexamfetamine gebruikt. Alcohol versterkt namelijk de werking van het geneesmiddel. Je kunt dan roekeloos worden. Ook beperkt alcohol je beoordelingsvermogen.

Mag je alles eten als je dit geneesmiddel gebruikt?

Je mag alles eten als je dexamfetamine gebruikt.

Dexamfetamine bij kinderwens, zwangerschap of borstvoeding

Het wordt afgeraden om dexamfetamine te gebruiken als je zwanger wilt worden of als je zwanger bent. Het is namelijk nog niet zeker of dit geneesmiddel je kindje kan schaden. Overleg daarom altijd eerst met je arts.

Geef je borstvoeding en wil je dexamfetamine gebruiken? Dit medicijn komt in de moedermelk terecht. Wat het effect daarvan is op je kindje, is nog niet bekend. Neem liever geen risico en overleg eerst met je arts voor je dexamfetamine gaat gebruiken.

 1. Mag je toch dexamfetamine gebruiken als je borstvoeding geeft? Let dan goed op mogelijke bijwerkingen bij je kind. Het drinkt of slaapt misschien minder goed.
 2. Mag je geen dexamfetamine gebruiken als je borstvoeding geeft? De arts schrijft je dan mogelijk een ander geneesmiddel voor. Een middel waarvan zeker is dat het veilig is voor je kindje.

Dexamfetamine vergoeding door jouw verzekeraar

Dexamfetamine wordt niet vergoed door je verzekeraar. Je betaalt de volledige kosten dus zelf of er geldt een eigen bijdrage van maximaal 250 euro per jaar. Neem voor de precieze voorwaarden contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Let op: Dexamfetamine is alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Je  kunt het dus ook niet zomaar kopen.

Onder welke merknamen is dexamfetamine verkrijgbaar?

Dexamfetamine is de werkzame stof in je ADHD-geneesmiddel. Het is verkrijgbaar onder de volgende merknamen:

 • Tentin
 • Dexamfetaminesulfaat capsules FNA

Discrete thuisbezorging van dexamfetamine? Regel het bij de MedApp apotheek!

Als je dexamfetamine gebruikt, dan wil je altijd genoeg voorraad in huis hebben. Bovendien wil je dit geneesmiddel altijd precies op tijd innemen voor het beste resultaat. Laat de MedApp apotheek je hierbij helpen. Wij bezorgen je medicijnen gratis, op tijd en discreet. Gebruik daarnaast onze gratis app voor:

 • inzicht in je medicijnvoorraad
 • het plaatsen van bestellingen
 • het instellen van handige medicijnwekkers

Kortom, stap over naar onze apotheek en maak je leven met medicijnen meteen een stuk makkelijker!

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.

Download nu de app van MedApp!

Alles voor je medicijnen in één handige app.