sterrenrating-2

Kennisbank

Vrouw heeft moeite zich te concentreren achter laptop

Kinderen met ADHD zijn vaak druk. Volwassenen hebben hier wat minder last van. Het kan ook zijn dat je juist dromerig bent en hierdoor moeite hebt met concentreren. ADHD staat voor Attention-Deficit Hyperactivity Disorder. Oftewel: een stoornis waarbij je een concentratietekort hebt en/of erg actief bent.

Wat is ADHD?

Met ADHD ben je vaak erg druk en kun je je lastig concentreren. ADHD ontstaat al op kinderleeftijd, maar soms worden klachten pas op latere leeftijd ontdekt. Er zijn drie verschillende vormen van ADHD, die ‘beelden’ worden genoemd. Je hebt daarbij het:

 • overwegend onoplettende beeld
 • overwegend hyperactieve-impulsieve beeld
 • gecombineerde beeld

Bij het gecombineerde beeld ben je vaak hyperactief én heb je problemen met aandacht. Je kunt dan afwisselend erg druk zijn en dan weer snel afgeleid of dromerig zijn. Bij het overwegend onoplettende beeld heb je vooral moeite met de aandacht erbij houden. Je bent dan niet hyperactief. Dit wordt ook wel ADD genoemd, dus zonder de H van hyperactief. Dan heb je ook nog het overwegend hyperactieve-impulsieve beeld. In dat geval heb je weinig last heeft van aandachtsproblemen, maar juist van wel van hyperactiviteit.

ADHD bij kinderen

Kinderen met ADHD kun je herkennen aan hun beweeglijkheid. Ze zijn vaak drukker dan andere kinderen en doen dingen zonder na te denken. Vaak is het voor kinderen met ADHD lastig om structuur te zien en aan te brengen. Deze structuur hebben ze wel nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom is het voor ouders, verzorgers of docenten van kinderen met ADHD belangrijk om deze structuur voor ze aan te brengen.

Als de diagnose ADHD nog niet gesteld is, kan het zijn dat er onbegrip heerst bij vriendjes en vriendinnetjes of op school. Je kind kan niets doen aan zijn of haar drukke of wilde gedrag. Maar zonder diagnose weet de omgeving vaak niet precies hoe ze om moeten gaan met je kind. Als de diagnose eenmaal gesteld is, kan er een behandelplan opgesteld worden. Dit helpt je kind structuur aan te brengen en rustiger te worden.

ADHD bij volwassenen

ADHD ontstaat al in de kindertijd. Alleen wordt de diagnose vaak pas op latere leeftijd gesteld. Bij volwassenen is ADHD vaak te herkennen aan impulsiviteit en concentratieproblemen.

Advies

Advies voor volwassenen met ADHD
 1. Plan je dagen en hou overzicht
  Dit is voor iemand met ADHD makkelijker gezegd dan gedaan. Eén van de grootste obstakels bij ADHD is namelijk het houden van overzicht. Maak bijvoorbeeld gebruik van een agenda, waar je je afspraken, deadlines en taken opschrijft. Zo kun je je hoofd wat leger houden.
 2. Zorg voor voldoende ruimte
  Een drukke omgeving kan voor veel afleiding zorgen. Het is daarom belangrijk om bijvoorbeeld je huis of je kamer netjes te houden. Zo voorkom je dat je door nieuwe impulsen wordt afgeleid. Het kan ook helpen om vaste plaatsen aan te houden om je spullen neer te leggen.
 3. Maak gebruik van lijstjes
  Ga je een dagje weg? Maak een lijstje met wat je moet meenemen. Als je dan gaat inpakken, kun je het lijstje volgen. Streep af wat in de tas zit. Hierdoor hoef je niet alles in je hoofd te houden en vergeet je minder gauw dingen, omdat je halverwege afgeleid raakt.
 4. Stel geen dingen uit
  Laat geen taken liggen, maar doe ze direct. Dit zorgt voor onrust, omdat je weet dat je het nog moet doen. Dit kan stress en onrust opleveren en dat wil je juist niet.
 5. Neem voldoende rust
  Dit is met ADHD soms lastig. Door de drukte en chaos in je hoofd, maken je hersenen overuren. Daarom is het goed om voldoende rust te nemen. Dit kun je ook inplannen als je hier moeite mee hebt.
Advies voor kinderen met ADHD

Er zijn meerdere dingen waar je rekening mee kunt houden in de omgang met een kind met ADHD. Hier lees je vijf tips:

 1. Beloon je kind snel
 2. Zeg wat wél mag, in plaats van wat niet mag
 3. Hou dagen en taken overzichtelijk
 4. Plan in kleine stapjes, niet te veel in één keer
 5. Benader je kind positief

Behandeling van ADHD

ADHD kan niet genezen worden. Er is dus geen medicijn of therapie wat je kan genezen. Wel zijn er medicijnen en therapieën die de symptomen van AD(H)D tegengaan. Je arts of psychiater kiest vaak voor een combinatie van deze twee, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Bij een lichtere vorm van ADHD kunnen de bijwerkingen van medicijnen soms erger zijn dan de klachten die je van de aandoening ervaart. Dan kan er gekozen worden voor alleen therapie.

Medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen voor ADHD. Methylfenidaat (Concerta, Ritalin) en dexamfetamine (Tentin) worden veel voorgeschreven. Als dit niet werkt, of je kunt er niet goed tegen, zijn er ook nog atomoxetine (Strattera) of guanfacine (Intuniv). Deze worden alleen door de psychiater voorgeschreven.

Therapie

Naast medicijnen kan therapie ook helpen. Coaching, psychotherapie en psycho-educatie zijn veelgebruikte vormen van therapie bij ADHD. Het helpt je om te leren omgaan met je aandoening, of die van je kind.

Wat kan therapie bij ADHD voor jou betekenen?

 • Meer structuur aanbrengen
 • Het praten met en leren van lotgenoten
 • Leren communiceren met buitenstaanders over jouw aandoening

Wat kan MedApp voor mij betekenen?

MedApp maakt je leven met medicijnen makkelijker. Het maakt niet uit of je een medicijn voor korte tijd of langdurig nodig hebt.

 • Overzicht van je medicijnen
  In de app voer je makkelijk en veilig al je medicijnen in. Zo heb je altijd een handig overzicht van welke medicijnen je wanneer neemt.
 • Ondersteuning als je jouw medicijnen weleens vergeet in te nemen
  In de app stel je heel eenvoudig medicijnwekkers in. Ook als je verschillende medicijnen op verschillende momenten moet innemen, helpt de app je. Zo vergeet je nooit meer je (zelfzorg)medicijnen.
 • Bezorgservice
  We bezorgen al je medicijnen op recept gratis thuis. Ook in de avond en bij spoed zelfs binnen een paar uur. Antibioticakuur? Een nieuw medicijn? Wij zorgen ervoor dat je dezelfde dag nog kunt beginnen, als dit nodig is.
 • Herhaalrecepten
  Je herhaalrecepten vragen we op bij je voorschrijvers (artsen en specialisten), zodat jij hier geen omkijken meer naar hebt. Ook voor Opiumwet-recepten.
 • Persoonlijk gesprek over je medicijnen
  Tijdens je telefonische intakegesprek lopen we samen door je medicijnen op recept, zelfzorgmedicijnen en medicatiehistorie heen. Hier bespreken we ook je merkvoorkeuren en kijken we wat we voor je kunnen betekenen. Wij zijn er voor je.
 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen
  Nieuwe medicijnen kunnen soms even wennen zijn. Als je hulp nodig hebt, of je hebt vragen, helpen we je op weg.
 • Medicatiebeoordeling
  Wij zijn als apotheek verplicht om een medicatiebeoordeling uit te voeren, maar wij gaan net een stapje verder. We kijken hoe je veilig je medicijnen kunt innemen en samen bespreken we hoe je dit het beste inpast in je dagelijks leven. Ook controleren we de veiligheid van je medicijnen in combinatie met eventuele zelfzorgmiddelen.
 • Samenwerken met andere zorgverleners
  Naast dat we je herhaalrecepten aanvragen bij je arts(en), werken we ook met ze samen om jou de beste zorg te bieden. We bellen ze voor overleg, voor vragen en als we optimalisaties kunnen doen.
 
Wil je ook alles makkelijk geregeld hebben rondom je ADHD-medicijnen? Stap over naar de MedApp apotheek
Veel gebruikte medicijnen bij ADHD
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.

Krijg tot €250 terug voor je ADHD-medicijnen