Kennisbank

Pit Janssen | CEO & Apotheker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Vrouw heeft moeite zich te concentreren achter laptop

Kinderen met ADHD zijn vaak druk. Volwassenen hebben hier wat minder last van. Het kan ook zijn dat je juist dromerig bent en hierdoor moeite hebt met concentreren. ADHD staat voor Attention-Deficit Hyperactivity Disorder. Oftewel: een stoornis waarbij je een concentratietekort hebt en/of erg actief bent.

Wat is ADHD?

Met ADHD ben je vaak erg druk en kan je je lastig concentreren. ADHD ontstaat al op kinderleeftijd, maar soms worden klachten pas op latere leeftijd ontdekt.

Er zijn drie verschillende beelden van ADHD. Het eerste beeld is het gecombineerde beeld, waarbij je zowel hyperactief bent als problemen hebt met aandacht. Dan is er ook het overwegend onoplettende beeld, waarbij vooral de aandacht erbij houden een probleem is. Dit wordt ook wel ADD genoemd, dus zonder de H van hyperactief. Tot slot is er het overwegend hyperactieve-impulsieve beeld. Dit is de groep mensen die weinig last heeft van aandachtsproblemen, maar juist van hyperactiviteit.

ADHD bij kinderen

Kinderen met ADHD kun je herkennen aan hun beweeglijkheid. Ze zijn vaak drukker dan andere kinderen en doen dingen zonder na te denken. Vaak is het voor kinderen met ADHD lastig om structuur te zien en aan te brengen. Deze structuur hebben ze wel nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom is het voor ouders, verzorgers of docenten van kinderen met ADHD belangrijk om deze structuur voor ze aan te brengen.

Als de diagnose ADHD nog niet gesteld is, kan het zijn dat er onbegrip heerst bij vriendjes en vriendinnetjes of op school. Je kind kan niets doen aan zijn of haar drukke of wilde gedrag. Maar zonder diagnose weet de omgeving vaak niet precies hoe ze om moeten gaan met je kind. Als de diagnose eenmaal gesteld is, kan er een behandelplan opgesteld worden. Dit helpt je kind structuur aan te brengen en rustiger te worden

ADHD bij volwassenen

ADHD ontstaat al in de kindertijd. Echter zijn er veel mensen waarbij de diagnose pas op latere leeftijd gesteld wordt. Bij volwassenen is ADHD vaak te herkennen aan impulsiviteit en concentratieproblemen.

Advies

Advies voor volwassenen met ADHD
 1. Plan je dagen en houd overzicht
  Dit is voor iemand met ADHD makkelijker gezegd dan gedaan. Eén van de grootste obstakels bij ADHD is namelijk het houden van overzicht. Maak bijvoorbeeld gebruik van een agenda, waar je je afspraken, deadlines en taken opschrijft. Zo kun je je hoofd wat leger houden.
 2. Zorg voor voldoende ruimte
  Een drukke omgeving kan voor veel afleiding zorgen. Het is daarom belangrijk om bijvoorbeeld je huis of je kamer netjes te houden. Zo voorkom je dat je door nieuwe impulsen wordt afgeleid. Het kan ook helpen om vaste plaatsen aan te houden om je spullen neer te leggen.
 3. Maak gebruik van lijstjes
  Ga je een dagje weg? Maak een lijstje met wat je moet meenemen. Als je dan gaat inpakken, kun je het lijstje volgen. Streep af wat in de tas zit. Hierdoor hoef je niet alles in je hoofd te houden en vergeet je minder gauw dingen, omdat je halverwege afgeleid raakt.
 4. Stel geen dingen uit
  Laat geen taken liggen, maar doe ze direct. Dit zorgt voor onrust, omdat je weet dat je het nog moet doen. Dit kan stress en onrust opleveren en dat wil je juist niet.
 5. Neem voldoende rust
  Dit is met ADHD soms lastig. Door de drukte en chaos in je hoofd, maken je hersenen overuren. Daarom is het goed om voldoende rust te nemen. Dit kun je ook inplannen als je hier moeite mee hebt.
Advies voor kinderen met ADHD

Er zijn meerdere dingen waar je rekening mee kan houden in de omgang met een kind met ADHD. Hier lees je vijf tips:

 1. Beloon je kind snel
 2. Zeg wat wél mag, in plaats van wat niet mag
 3. Hou dagen en taken overzichtelijk
 4. Plan in kleine stapjes, niet te veel in één keer
 5. Benader je kind positief

Behandeling van ADHD

ADHD kan niet genezen worden. Er is dus geen medicijn of therapie wat je kan genezen. Wel zijn er medicijnen en therapieën die de symptomen van AD(H)D tegengaan. Je arts of psychiater kiest vaak voor een combinatie van deze twee, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Bij een lichtere vorm van ADHD kunnen de bijwerkingen van medicijnen soms erger zijn dan de klachten die je van de aandoening ervaart. Dan kan er gekozen worden voor alleen therapie

Medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen voor ADHD. Methylfenidaat (Concerta, Ritalin) en dexamfetamine (Amfexa) worden veel voorgeschreven. Als dit niet werkt, of je kan er niet goed tegen, zijn er ook nog atomoxetine (Strattera) of guanfacine (Intuniv). Deze worden alleen door de psychiater voorgeschreven.

Therapie

Naast medicinale behandeling kan therapie ook helpen. Coaching, psychotherapie en psycho-educatie zijn veelgebruikte vormen van therapie bij ADHD. Het helpt je om te leren omgaan met je aandoening, of die van je kind.

Wat kan therapie bij ADHD voor jou betekenen?

 • Meer structuur aanbrengen
 • Het praten met en leren van lotgenoten
 • Leren communiceren met buitenstaanders over jouw aandoening

Wat kan MedApp voor mij betekenen?

MedApp zorgt ervoor dat jouw leven met medicijnen makkelijker wordt. Het maakt niet uit of je een medicijn voor korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Overzicht van je medicijnen In de app kun je handig en veilig al jouw medicijnen invoeren. Zo heb je altijd een handig overzicht van welke medicijnen je wanneer neemt.
 • Ondersteuning als je jouw medicijnen weleens vergeet in te nemen Je kunt in de app wekkers instellen. Ook ingewikkelde innameschema’s kun je met een paar klikken overzichtelijk op een rijtje zetten. Zo vergeet je je (zelfzorg)medicijnen nooit meer.
 • Bezorgservice We bezorgen al je medicijnen op recept gratis thuis. Ook in de avond en bij spoed zelfs binnen een paar uur. Antibioticakuur? Een nieuw medicijn? Wij zorgen ervoor dat je dezelfde dag nog kan beginnen, als dit gewenst is door je voorschrijver.
 • Herhaalrecepten Je herhaalrecepten vragen we op bij je voorschrijver, zodat jij hier geen omkijken meer naar hebt. Ook voor opiumwet recepten.
 • Persoonlijk gesprek over je medicijnen Tijdens je telefonische intakegesprek lopen we samen door je medicijnen op recept, zelfzorgmedicijnen en medicatiehistorie heen. Hier bespreken we ook je merkvoorkeuren en kijken we wat we voor je kunnen betekenen. Wij zijn er voor je.
 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen Nieuwe medicijnen kunnen soms even wennen zijn. Als je hulp nodig hebt, of je hebt vragen, helpen we je op weg.
 • Medicatiebeoordeling Wij zijn als apotheek verplicht om een medicatiebeoordeling uit te voeren, maar wij gaan net een stapje verder. We kijken hoe je veilig je medicijnen kan innemen en samen bespreken we hoe je dit het beste kan inpassen in je dagelijks leven. Ook controleren we de veiligheid van je medicijnen in combinatie met eventuele zelfzorgmiddelen.
 • Samenwerken met andere zorgverleners Naast dat we je herhaalrecepten aanvragen bij je arts(en), werken we ook samen om jou de beste zorg te bieden. We bellen ze voor overleg, voor vragen en als we optimalisaties kunnen doen.
Veel gebruikte medicijnen bij ADHD
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 18:00 en op donderdag tot 21:00 uur.