sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Bijwerkingen van hiv-medicatie op korte en lange termijn

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van een hiv-consult in het 'Bijwerkingen van hiv-medicatie op korte en lange termijn' artikel.

Het gebruik van hiv-medicatie kan bijwerkingen met zich meebrengen, op korte als lange termijn. Niet iedereen is zich hiervan bewust. In dit artikel leggen we je uit hoe je bijwerkingen herkent, begrijpt en beheerst.

Bijwerkingen hiv-medicatie op korte termijn

Bijwerkingen kunnen verschillen per persoon en zijn afhankelijk van de gebruikte medicatie. Hier zijn veelvoorkomende kortetermijnbijwerkingen:

 1. Misselijkheid en braken.
 2. Diarree.
 3. Vermoeidheid.
 4. Hoofdpijn.
 5. Huiduitslag.
 6. Duizeligheid.
 7. Slapeloosheid.
 8. Spijsverteringsproblemen.
 9. Koorts.

Niet iedereen ervaart alle bijwerkingen. Sommige bijwerkingen verdwijnen vanzelf na verloop van tijd, terwijl andere langer aanhouden. Bespreek je bijwerkingen met je behandelaar, zodat je passend advies krijgt en je behandeling aangepast kan worden als dat nodig is.

Bijwerkingen hiv-medicatie op lange termijn

Naast bijwerkingen op korte termijn kun je ook bijwerkingen op de lange termijn ervaren. Hier zijn veelvoorkomende langetermijnbijwerkingen:

 1. Hart- en vaatziekten
  Hiv-medicatie kan invloed hebben op de niveaus van vetten in het bloed, zoals cholesterol en triglyceriden. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
 2. Veranderingen in de nierfunctie en nierproblemen
  Sommige hiv-medicijnen kunnen de nieren belasten en de nierfunctie beïnvloeden. Regelmatige controle van de nierfunctie is belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.
 3. Gewichtstoename of gewichtsverlies
  Hiv-medicatie kan invloed hebben op het lichaamsgewicht. Sommige mensen ervaren gewichtstoename, terwijl anderen juist gewicht verliezen. Dit kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder veranderingen in de stofwisseling.
 4. Veranderingen in de lichaamsvetverdeling (lipodystrofie)
  Lipodystrofie veroorzaakt veranderingen in de vetverdeling van het lichaam. Dit zorgt voor verlies van vet in bepaalde gebieden, zoals het gezicht, armen en benen, en toename van vet op andere plaatsen, zoals de buik en de nek.
 5. Depressie of stemmingswisselingen
  Sommige hiv-medicijnen zorgen voor mentale klachten. Bespreek het daarom met je zorgverlener als je bijwerkingen merkt als depressie, angst of stemmingswisselingen.
 6. Verminderde concentratie en geheugenproblemen
  Sommige mensen ervaren problemen met concentratie, geheugen en denkvermogen door de hiv-medicatie. Meld deze symptomen bij je zorgverlener.
 7. Botontkalking (osteoporose)
  Langdurig gebruik van bepaalde hiv-medicijnen kan het risico op botontkalking verhogen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op botbreuken.
 8. Leverproblemen
  Hoewel hiv-medicatie vaak wordt gebruikt om de levergezondheid te verbeteren, kunnen sommige medicijnen juist leverproblemen veroorzaken. Daarom moet je regelmatig je leverfunctie laten controleren.
 9. Neuropathie (zenuwbeschadiging)
  Sommige mensen krijgen zenuwbeschadiging van hiv-medicatie. Dit kan leiden tot symptomen zoals tintelingen, gevoelloosheid of pijn in de handen en voeten.
 10. Diabetes
  Bepaalde hiv-medicijnen verhogen het risico op diabetes. Diabetes kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Laat je daarom regelmatig controleren en hou je behandelaar op de hoogte van eventuele veranderingen of bijwerkingen. Wist je dat je in de app van MedApp makkelijk al je bijwerkingen bijhoudt? Zo weet je altijd precies welke klachten je op welk moment had. Dit kun je dan weer direct aan je behandelaar laten zien in jullie gesprek.

Beheersen van bijwerkingen bij hiv-medicatie

Bijwerkingen zijn vaak hinderlijk. Gelukkig zijn er manieren om ze te beheersen:

 1. Communiceer met je behandelaar
  Bespreek alle bijwerkingen die je ervaart met je behandelaar. Samen kun je kijken om je medicatie te wijzigen of andere behandelingen te proberen die de bijwerkingen verminderen.
 2. Volg de instructies van je zorgverlener
  Het is belangrijk om je hiv-medicatie volgens de voorgeschreven instructies in te nemen. Het consistent innemen van de medicatie helpt bij het minimaliseren van bijwerkingen.
 3. Leefstijlaanpassingen
  Een gezonde levensstijl draagt bij aan het verminderen van bijwerkingen. Denk aan het volgen van een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende rust en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik.
 4. Ondersteuning zoeken
  Bij steungroepen of online praatgroepen vind je waardevolle informatie, advies en emotionele ondersteuning van mensen die begrijpen wat je doormaakt.
 5. Gebruik hulpmiddelen om bijwerkingen bij te houden
  In medisch dagboek van MedApp hou je makkelijk al je bijwerkingen en klachten bij. Zo weet je precies waar en wanneer je last had van bepaalde bijwerkingen. Dit kun je anders nooit onthouden (je onthoudt vaak alleen de klachten tot een paar dagen terug) en je kunt deze informatie weer direct delen met je hiv-consulent tijdens je controles. Zo kunnen jullie deze bijwerkingen goed evalueren, oplossingen bespreken en de behandeling verbeteren.

Herken en beheers je bijwerkingen

Door de bijwerkingen te herkennen, begrijpen en beheersen hou je een effectieve behandeling en zo een goede kwaliteit van leven. Blijf altijd open communiceren met je behandelaar en zorgverlener over eventuele bijwerkingen, zodat zij jou kunnen ondersteunen bij het vinden van de juiste oplossingen.

Andere artikelen over hiv-zorg
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.