sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Genezing van hiv

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van een viroloog die onderzoek doet naar het hiv-virus in het 'Genezing van hiv' artikel.

Hiv is een chronische infectieziekte die het immuunsysteem aantast. Hoewel er geen genezing voor hiv bestaat, zijn er wel effectieve behandelingen beschikbaar om het virus onder controle te houden en de gezondheid te behouden. In dit artikel bespreken we hoe het staat met genezing van hiv.

Huidige stand van zaken

Op dit moment is er geen definitieve genezing voor hiv. Het virus heeft de eigenschap om zich te verbergen in het lichaam, waardoor het moeilijk volledig uitgeroeid kan worden. De huidige behandelingen, bekend als hiv-medicatie, hiv-remmers of cART (gecombineerde antiretrovirale therapie), kunnen het virus effectief onderdrukken. Door deze behandelingen wordt het virus geremd en kan het immuunsysteem worden hersteld.

Functie van hiv-medicatie

Hiv-medicatie speelt een cruciale rol bij het beheersen van hiv en het voorkomen van verdere schade aan het immuunsysteem. Deze medicatie bestaat uit verschillende soorten antiretrovirale geneesmiddelen die op op hun eigen manier het virus aanpakken. Ze werken door de replicatie van het virus te verstoren.

Lees hier meer informatie over hiv-medicatie.

Levenslange behandeling

Doordat er (nu nog) geen genezing van hiv mogelijk is, moet je levenslang in behandeling blijven. Je zult altijd hiv-medicijnen moeten blijven nemen om het virus onder controle te houden en gezond te blijven. Stoppen met de behandeling kan leiden tot een terugkeer van het virus en het verlies van immuunfunctie.

Lees hier waarom het goed innemen van je hiv-medicatie zo belangrijk is én hoe je dat voor elkaar krijgt.

Wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van hiv en hoop voor de toekomst

Er is op dit moment dus nog geen genezing voor hiv, maar er wordt over de hele wereld intensief onderzoek gedaan. Er wordt gewerkt verschillende strategieën en studies om de verborgen virusdeeltjes op te sporen en deze te vernietigen. Er is nog veel werk aan de winkel, maar er is hoop voor de toekomst dat hiv op een dag helemaal te genezen is.

Het belang van goede ondersteuning

Doordat hiv (nog) niet te genezen is, en je dus levenslang medicijnen moet nemen, kan het fysiek als emotioneel uitdagend zijn. Gelukkig kun je op veel plekken terecht voor ondersteuning. Je hiv-consulent of zorgverlener helpt je bij het begrijpen van de behandeling, het omgaan met eventuele bijwerkingen en het bieden van ondersteuning in het hele proces.

Andere artikelen over hiv-zorg
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.