sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Hiv-overdracht en preventie

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van een vrijpartij in het 'Hiv-overdracht en preventie' artikel.

Hiv is een infectiezeikte die wordt overgedragen van mens op mens. Als je de weet hoe je zorgt dat je hiv niet verder verspreid, bescherm je jezelf en je omgeving. In dit artikel vertellen we je meer over hiv-overdracht, preventie en waar je op moet letten.

Functie van hiv-medicatie

Hiv wordt op verschillende manieren overgedragen:

 1. Onbeschermde seks
  Hiv wordt voornamelijk overgedragen via onbeschermde seks, zoals vaginale, anale of orale seks zonder condoom. Hiv wordt overgedragen via lichaamsvloeistoffen. Hieronder vallen bloed, sperma, vaginale afscheiding en moedermelk. Bij orale seks is de kans kleiner op de overdracht van hiv dan bij anale of vaginale seks, maar het is wel mogelijk als je bijvoorbeeld een wondje in je mond hebt. Zo’n wondje kun je onopgemerkt hebben, dus ook bij orale seks (zowel pijpen als beffen) raden we je aan een condoom of beflapje te gebruiken.
 2. Via het bloed
  Hiv kan worden overgedragen door direct contact met besmet bloed. Dit kan gebeuren door het delen van injectienaalden bij drugsgebruik, het delen van tatoeage- of piercingnaalden zonder goede ontsmetting, of via bloedtransfusies met besmet bloed.
 3. Van moeder op kind
  Een zwangere vrouw met hiv kan het virus doorgeven aan haar baby tijdens de zwangerschap, bevalling of borstvoeding. Gelukkig is deze kans veel kleiner (bijna nul) bij een goede behandeling met medicijnen.

  Lees hier meer informatie over hiv bij een kinderwens of zwangerschap.

Preventieve maatregelen

De volgende maatregelen voorkomen de overdracht van hiv.

 1. Vrij altijd met condoom
  Gebruik altijd een condoom tijdens seksuele handelingen (vaginaal, anaal en oraal). Dit vermindert het risico op het overdragen van hiv aanzienlijk. Laat je regelmatig testen op soa’s en moedig je partner aan dit ook te doen.
 2. Gebruik van schone naalden
  Als je drugs injecteert, gebruik dan altijd je eigen naalden en spuiten en deel ze nooit met anderen. Het delen van naalden is de belangrijkste oorzaak van hiv-overdracht onder injecterende druggebruikers.
 3. Hiv-behandeling
  Volg de medicinale behandeling die je arts je heeft gegeven. Hiv-medicijnen onderdrukken de hoeveelheid virus in je lichaam, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat je hiv niet meer overdraagt.
 4. PrEP (Pre-Expositie Profylaxe)
  Heb je (wel eens) seks met iemand die hiv heeft, maar jij niet? Dan kun je ervoor kiezen om PrEP te nemen. PrEP beschermt je tegen hiv. Omdat de kans niet helemaal 0 is dat je alsnog hiv krijgt, is het verstandig om een condoom te gebruiken.
 5. PEP (Post-Expositie Profylaxe)
  PEP is bedoeld als noodbehandeling, als je risico gelopen hebt op hiv. Je krijgt PEP via de GGD of het ziekenhuis. Start zo snel mogelijk met PEP na bloodstelling aan hiv, maar niet later dan 72 uur. Het is een kuur van vier weken.
 6. Hiv-test
  Een hiv-test is niet alleen belangrijk voor je eigen gezondheid, maar ook voor het stoppen van verdere verspreiding van het hiv-virus. Door je regelmatig te laten testen, spoor je vroegtijdig een eventuele besmetting op en kun je op tijd met de behandeling beginnen.

  Laat jezelf dus altijd op tijd testen. Bij huisartsenpraktijken, hiv-behandelcentra, soa-poliklinieken, GGD’s en speciale testlocaties kun je terecht voor meer informatie en geschikte testlocaties.

Vaccinaties

Op dit moment wordt er actief onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van een vaccin tegen hiv. De resultaten van deze onderzoeken laten veelbelovende vooruitgang zien en er is een reële kans dat er in de toekomst een effectief vaccin wordt ontdekt.

Andere artikelen over hiv-zorg
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.