sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Therapietrouw bij hiv-medicatie

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van iemand die zijn hiv-medicatie inname afvinkt in de app van MedApp in het 'Therapietrouw bij hiv-medicatie' artikel.

Het dagelijks innemen van hiv-medicatie, ook wel bekend als antiretrovirale therapie (ART), is erg belangrijk voor het onderdrukken van het hiv-virus en het behouden van een goede gezondheid. Zorg er daarom voor dat je je precies aan het medicatieschema houdt, geen dosis overslaat en blijft werken aan therapietrouw. In dit artikel lees je de belangrijke informatie over hoe je je medicatie trouw inneemt.

Het belang van therapietrouw

Therapietrouw betekent dat je je medicatie volgens de instructies van je arts en apotheker inneemt. Als je therapietrouw bent, voorkom je dat hiv resistent wordt tegen je medicijnen.

Beginnen met de hiv-medicatie

Het is aan te raden zo snel mogelijk te beginnen met de hiv behandeling, omdat dit op lange termijn gunstig is voor je gezondheid. Door vroeg te starten met de hiv-medicatie krijgt het virus minder kans om schade aan te richten. De medicatie verlaagt de hoeveelheid virus in je bloed, en na verloop van tijd kan het virus zelfs onmeetbaar worden, wat betekent dat je het niet meer kunt overdragen. Het is begrijpelijk dat het slikken van de pillen een grote stap kan zijn, daarom is het belangrijk dat je er echt klaar voor bent. Neem de tijd om je goed voor te bereiden op de behandeling en bespreek je zorgen en uitdagingen met je hiv-behandelaar voordat je start.

Ondersteuning bij therapietrouw

Het is normaal om twijfels en zorgen te hebben bij het starten met hiv-medicatie. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Je hiv-consulent en hiv-behandelaar zijn er om al je vragen te beantwoorden en je te ondersteunen tijdens de behandeling. Daarnaast kunnen je partner, familie en vrienden ook een belangrijke rol spelen bij het volhouden van de therapie. Het is belangrijk om open te communiceren over je ervaringen en eventuele moeilijkheden die je tegenkomt. In Nederland is de hiv-zorg goed georganiseerd, en er zijn verschillende ondersteunende programma’s beschikbaar om je te helpen bij het bevorderen van therapietrouw.

 • MedApp
  Een handige tool die je ondersteunt bij het innemen van je hiv-medicatie is MedApp. MedApp is een gebruiksvriendelijke mobiele app die je herinnert aan het innemen van je medicatie op het juiste tijdstip. De app biedt ook andere handige functies, zoals het bijhouden van je medicatievoorraad en het weergeven van een therapietrouw-overzicht, dat ook erg handig is voor het consult met je zorgverlener. Door MedApp te gebruiken verbeter je je therapietrouw.
 • Elektronische doseerapparaten
  Deze apparaten, zoals pillendozen met alarmen of automatische pillendispensers, kunnen worden geprogrammeerd om op specifieke tijdstippen medicatie af te geven. Ze zijn handig voor mensen die moeite hebben met het onthouden van hun medicatieschema of die complexe innameschema’s hebben.
 • Herinneringsservices
  Sommige apotheken bieden herinneringsservices aan, waarbij ze telefonische herinneringen sturen wanneer het tijd is om medicatie in te nemen of herhaalrecepten op te halen. Dit kan nuttig zijn voor mensen die graag een persoonlijke herinnering ontvangen.
 • Zorgteams en klinische ondersteuning
  Zorgteams en klinische ondersteuning, zoals hiv-consulenten, kunnen een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van therapietrouw. Ze bieden begeleiding, educatie en monitoring van de medicatie-inname. Ze kunnen ook helpen bij het identificeren van eventuele problemen en het vinden van oplossingen.

Tips voor therapietrouw

Veel mensen vinden het moeilijk om therapietrouw te zijn, ongeacht of ze hiv-medicatie of medicijnen voor andere aandoeningen gebruiken. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen om therapietrouw te bevorderen:

 • Stel vragen aan je arts en hiv-consulent
  Vraag naar de voor- en nadelen van de behandeling en bespreek eventuele zorgen die je hebt. Bereid je vragen van tevoren voor, zodat je niets vergeet tijdens het gesprek.
 • Speel een actieve rol
  Jij kent je dagelijkse routine, voedingsgewoonten, werk en omgeving het beste. Bespreek met je zorgverleners welke factoren je therapietrouw kunnen beïnvloeden, zoals werkstress of psychische problemen, en bekijk hoe je je medicatieschema het best inpast in je dagelijks leven.
 • Maak gebruik van MedApp
  Installeer MedApp op je telefoon en stel je medicatieschema in. Laat de app je herinneren aan het innemen van je pillen op de juiste tijd. Door gebruik te maken van deze slimme technologie verbeter je eenvoudig je therapietrouw.
 • Bespreek problemen tijdig
  Blijf je het moeilijk vinden om je medicijnen op tijd in te nemen? Bespreek dit dan met je arts en hiv-consulent. Samen kunnen jullie kijken naar mogelijke aanpassingen of alternatieve behandelingen die beter bij jouw situatie passen.
Andere artikelen over hiv-zorg
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.