sterrenrating-2

Kennisbank

Genvoya

Pit Janssen | Apotheker

Genvoya remt de groei van het hiv-virus in het lichaam. Je internist schrijft het voor als je besmet bent met het hiv-virus of als je aids hebt. Genvoya is alleen op recept verkrijgbaar. Wil je (alvast) weten hoe dit geneesmiddel precies werkt? Hier staat alle informatie.

Wat zit er in dit geneesmiddel?

Genvoya bevat emtricitabine met tenofovir, elvitegravir en cobicistat. Het hiv-virus wordt snel resistent voor een hiv-medicijn. Door de combinatie van deze werkzame stoffen is de kans kleiner dat het virus weerstand biedt. 

Let op: volledige genezing van hiv is nog niet mogelijk. Genvoya kan wel de virusdeeltjes in je bloed sterk verlagen. Je weerstand neemt dan toe, dus je bent dan minder bevattelijk voor ziektes. Op deze manier blijft je aandoening onder controle en dat betekent dus ook een hogere kwaliteit van leven.

Wanneer start je met de behandeling?

Je krijgt klachten door het hiv-virus of je hebt hiv en uit bloedonderzoek blijkt dat de hoeveelheid witte bloedcellen te laag is. De arts bepaalt dan of je mag starten met Genvoya of met een andere medicijncombinatie, bijvoorbeeld Biktarvy.

Hoe gebruik je Genvoya?

Meestal neem je 1 keer per dag een tablet (afhankelijk van je leeftijd en gewicht). Doe dit op een vast tijdstip, bijvoorbeeld in de ochtend. Vergeet je wel eens een inname of gebruik je meerdere medicijnen en raak je het overzicht snel kwijt? Gebruik dan de medicijnwekkers in de gratis app van MedApp. Voer je medicijn in en stel de wekker of wekkers in. Je vergeet nooit meer een inname!

Slik de tablet in zijn geheel in met wat voedsel. Het lichaam neemt de stoffen dan beter op en de kans is kleiner dat je misselijk wordt van het medicijn. Lukt het inslikken niet? Breek de tablet dan in tweeën en neem de twee helften na elkaar in. Belangrijk is dat je de hele dosis neemt. Maal de tabletten liever niet voor je ze inneemt en kauw ze ook niet fijn.

Moet je binnen een uur na inname van de tablet braken? Neem dan een nieuwe tablet in.

Dosis vergeten? Dit moet je doen

Volg deze aanwijzingen als je een dosis bent vergeten:

  • Vergeet je een tablet en duurt het meer dan 6 uur voor je de volgende tablet moet innemen? Neem de vergeten tablet alsnog in en neem de volgende tablet als het weer tijd is voor een inname.
  • Vergeet je een tablet en duurt het minder dan 6 uur voor je de volgende tablet moet innemen? Sla de vergeten tablet over en neem de volgende tablet als het weer tijd is voor een inname.
Vergeet je meer dan 1 tablet?

Neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts. Neem in elk geval geen dubbele dosis, anders krijg je last van ernstige bijwerkingen.

Mogelijke bijwerkingen Genvoya

Soms kun je last krijgen van bijwerkingen, zoals:

  • Hoofdpijn, duizeligheid, zwak gevoel
  • Huiduitslag
  • Maagdarmklachten
  • Zwakkere botten, botpijn door botontkalking (osteoporose). Je loopt dan meer kans op een botbreuk.

Deze bijwerkingen komen zelden voor:

  • Verminderde eetlust
  • Slapeloosheid, abnormale dromen
  • Verkleuring van de huid op handpalmen en voetzolen
  • Verschijnselen die lijken op die van suikerziekte (diabetes). Bijvoorbeeld: je krijgt veel dorst en je moet vaak plassen
  • Meer vet op de borst, buik en bovenkant van de rug
  • Verhoogd cholesterol en vetten in het bloed
  • Tekort aan bepaalde bloedcellen. Neem zo snel mogelijk contact op met je arts als je last krijgt van: extreme vermoeidheid, onverklaarbare blauwe plekken, keelpijn met koorts blaren in de keel of neusbloedingen.
  • (Ernstige) overgevoeligheid voor het geneesmiddel. Krijg je last van blaren, zwelt je tong, mond of gezicht op of krijg je het benauwd? Neem dan direct contact op met je arts.

Deze bijwerkingen komen zeer zelden voor:

  • Spierpijn, gewrichtspijn
  • Nierontsteking. Neem contact op met je arts als je pijn voelt in je rug, zij of buik, als je weinig plast en als je urine donker of troebel van kleur is.
  • Leverziekte
  • Wisselende stemming en depressie
  • Ernstige veranderingen in het bloed (melkzuuracidose). Neem direct contact op met je arts als je last krijgt van: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, koorts, verlies van eetlust, snelle ademhaling en bewustzijnsverlies of geelzucht (gele verkleuring van huid en oogwit). Deze bijwerkingen treden vooral op als je al een aandoening aan je lever of alvleesklier hebt.

Wisselwerking met andere medicijnen

Genvoya heeft veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Je apotheker checkt altijd van tevoren of je je medicijnen naast elkaar mag gebruiken. Heb je toch twijfels over het gebruik van een medicijn? Overleg altijd even met je apotheker.

Belangrijke tip! Bepaalde zelfzorgproducten (dit zijn middelen die je zonder recept kunt kopen) gaan niet goed samen met Genvoya. Voorkom dat je zo ernstige klachten krijgt en laat je arts en apotheker vooraf weten welke zelfzorgmiddelen je gebruikt.

Hoe weet je of de behandeling aanslaat?

Het kan een paar maanden duren voor Genvoya aanslaat. Je krijgt dan een bloedonderzoek. Als hieruit blijkt dat de hoeveelheid virussen afneemt, dan is dat een goed teken. Een ander signaal is dat je klachten verminderen. Door het gebruik van dit geneesmiddel neemt je weerstand namelijk toe. Ook overleg je met je arts over de bijwerkingen. Hier moet je namelijk ook niet te veel last van hebben.

Slaat een hiv-remmer zoals Genvoya niet aan? Je schakelt dan over naar een combinatie van medicijnen waar het virus wel gevoelig voor is. Je overlegt dit met je arts.

Hoelang duurt de behandeling met Genvoya?

Het hiv-virus is (nog) niet te genezen, dus je moet je hele leven Genvoya gebruiken. Tenzij blijkt dat het middel niet (meer) goed voor je werkt. Je krijgt dan een andere medicijncombinatie.

Mag ik zomaar stoppen met dit medicijn?

Stop nooit zomaar met Genvoya, anders vermeerdert het hiv-virus zich weer in je lichaam. Het kan wel zijn dat je moet stoppen vanwege ernstige bijwerkingen. Of je moet tijdelijk stoppen vanwege een operatie. Overleg altijd eerst met je arts voordat je besluit om te stoppen!

Mag ik autorijden met Genovoya?

Ja. Het is wel mogelijk dat je duizelig wordt van Genvoya. Stap in dat geval niet in de auto.

Mag ik alcohol drinken als ik Genovoya gebruik?

Genvoya kan in zeldzame gevallen voor leverafwijkingen zorgen. Alcohol is, hoe dan ook, niet goed voor de lever. Drink dus liever geen alcohol als je Genvoya gebruikt of drink maximaal 1 glas per dag. Drink in elk geval twee dagen in de week niet.

Mag ik alles eten met dit geneesmiddel?

Je kunt alles eten als je Genvoya gebruikt.

Mag ik Genvoya gebruiken als ik zwanger ben, zwanger wil worden of borstvoeding geef?

Overleg eerst met je arts overleggen over de behandeling als je zwanger bent of zwanger wilt worden. Misschien is Genvoya niet geschikt voor je en moet je een ander hiv-middel krijgen. Belangrijk is wel dat je wordt behandeld voor hiv, omdat dit de kans verkleint dat je baby ook het hiv-virus krijgt.

Geef geen borstvoeding als je hiv hebt. Het hiv-virus zit namelijk ook in moedermelk, dus je kunt je kind besmetten. Bespreek dit dus eerst goed met je arts.

Lever- of nieraandoening? Genvoya is dan mogelijk niet geschikt

Bij een verminderde nierfunctie of leveraandoening is het niet verstandig om Genvoya te gebruiken. Overleg in dit geval met je arts. Mogelijk krijg je dan een ander medicijn.

Genvoya en je zorgverzekering

Genvoya wordt volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Je betaalt wel eigen risico.

Puur gemak met MedApp, jouw online apotheek

Als je een chronische ziekte hebt zoals hiv, dan heb je elke dag je medicijnen nodig. Maar niet alle apotheken zijn even flexibel qua openingstijden. Sommige apotheken hebben zelfs geen hiv-medicatie op voorraad staan. Dat moet en kan anders.

Kies daarom ook voor gemak. Meld je direct aan bij de MedApp apotheek. Wij bezorgen je geneesmiddelen altijd gratis, discreet en op tijd thuis.

Gebruik daarnaast onze kosteloze app en neem zo alle onzekerheid over (het gebruik van) je medicijnen weg. Met onze wekkers neem je je medicijnen altijd op tijd in. Bestel een nieuwe voorraad medicijnen of spoedmedicatie ook gemakkelijk via de app. Je hebt zo altijd medicijnen in huis, zonder gedoe!

 
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.