sterrenrating-2

Kennisbank

Medicijnen vergeten in te nemen, wat nu?

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
medicijnen vergeten

Iedereen die medicijnen gebruikt kent het wel: je bent druk geweest en daardoor je medicijnen vergeten in te nemen. Door medicijnen niet op het voorgeschreven moment in te nemen, kunnen er problemen ontstaan. Je medicijnen werken dan minder goed, of zelfs helemaal niet meer. Je arts en apotheker kennen jouw situatie en kunnen je het beste advies geven. Maar er zijn ook een paar basisregels, die je in veel gevallen kunt aanhouden. Die lees in je in dit artikel.

Algemene regels voor een vergeten dosis

Het verschilt per medicijn en hoe vaak je het medicijn per dag inneemt, of je het nog mag innemen nadat je een dosis vergeten bent. De basisregels:

  • Je neemt je medicijnen 1x per dag: neem je vergeten dosis in tot 8 uur vóór de volgende dosis.
  • Je neemt je medicijnen 2x per dag: neem je vergeten dosis in tot 4 uur vóór de volgende dosis.
  • Je neemt je medicijnen 3x per dag: neem je vergeten dosis in tot 2 uur vóór de volgende dosis.
  • Je neemt je medicijnen 4x per dag: neem je vergeten dosis in tot 1 uur vóór de volgende dosis.
  • Neem nooit een dubbele dosis.

Let op! Dit geldt niet voor alle medicijnen. Er gelden uitzonderingen. Als je twijfelt, raadpleeg dan de bijsluiter, of neem contact op met je arts of apotheker.

Uitzonderingen op de algemene regels voor een vergeten dosis

  • Bloedverdunners en antistollingsmiddelen. Deze kun je tot 4 uur na het gebruikelijke tijdstip innemen. Daarna ga je door met je normale schema. Neem geen dubbele dosis.
  • Medicijnen tegen afstoting. Bij deze medicijnen is het heel belangrijk dat je ze op een vast tijdstip inneemt. Is er meer dan 4 uur verstreken na het oorspronkelijke innamemoment? Neem contact op met je apotheker of arts. Heb dit je vaker? Probeer dan MedApp. Deze app herinnert je aan het innemen van je medicatie.
  • Vitamine D. Gebruik je dagelijks vitamine D? Sla dan de dosis over en volg verder je normale schema. Gebruik je vitamine D per week of per maand? Dan kun je tot 2 dagen na het innamemoment je medicijn alsnog innemen.
  • Cumarinederivaten (van de trombosedienst). Ben je dit medicijn vergeten in te nemen? Dan mag je nog dezelfde dag innemen. Kom je daar de volgende dag pas achter? Neem contact op met de trombosedienst.
  • Virusremmers (zoals medicijnen tegen hiv en hepatitis). Als je deze (vaak) vergeet is de kans groot dat de medicijnen hun werking verliezen en het virus resistent wordt tegen het medicijn. Je kunt de basisregels aanhouden als je een dosis vergeten bent, maar neem maatregelen om te zorgen dat dit niet vaak voorkomt.
  • De pil (anticonceptie). Lees hiervoor goed de bijsluiter door, want bij dit medicijn is het afhankelijk in welke week van je (inname)cyclus je zit.
  • Medicijnen die je injecteert. Lukt het niet meer om je medicijn te nemen op de geplande dag? Bijvoorbeeld: normaal injecteer je op dinsdag en zaterdag. De dosis van dinsdag ben je vergeten, daar kom je op woensdag achter. Injecteer dan deze dosis op woensdag. De volgende dosis wordt dan ook een dag later, dus op zondag. Injecteren op woensdag en zondag wordt dan je nieuwe schema. Je kunt ook overleggen met je apotheker, als een nieuw schema niet in je systeem past.

Tips voor als je vaker medicijnen vergeet

  • Koppel je innames aan vaste terugkerende momenten. Bijvoorbeeld: neem je medicijnen voor het tandenpoetsen in, voor of na een bepaalde maaltijd, of voordat je gaat slapen. Dit is wel afhankelijk van welk medicijn je gebruikt, want sommige medicijnen mag je niet op ieder tijdstip innemen. Deze informatie vind je in de bijsluiter.
  • Download onze handige medicijnwekker app. Stel eenvoudig je medicijnwekkers in. Zo zorgen we er samen voor dat je nooit meer een inname vergeet.
  • Zorg ervoor dat je (uitzonderingen daargelaten) maximaal 4 innamemomenten op een dag hebt. Je apotheker kan je helpen bij het samenvoegen van deze momenten om het voor jou makkelijker te maken.
  • Schaf een pillendoos aan.
  • Kies voor een medicijnrol. Dit is een handig hulpmiddel als je verschillende medicijnen gebruikt, waar je medicijnen gesorteerd zijn per innamemoment.
  • Schrijf op in welke situaties je vaak medicijnen vergeet te slikken. Als je de achterliggende oorzaak kent, kun je hier rekening mee houden. Dat kan bijvoorbeeld in een medicijndagboek. Die kun je op papier bijhouden, maar ook in een handige medicijnapp.
  • Neem altijd wat medicijnen mee als je op pad gaat, het liefst ook iets meer dan nodig. Dan heb je bij onverwachte gebeurtenissen ook voldoende medicijnen bij je.
Wil je vaker dit soort tips ontvangen? Download onze app!
Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.