sterrenrating-2

Kennisbank

Stapje voor stapje je ziekte overwinnen

Pit Janssen | CEO & Apotheker

Stapje voor stapje je ziekte overwinnen

Stapje voor stapje je ziekte overwinnen

Langdurig ziek zijn kan ervoor zorgen dat je vervreemd raakt van je eigen leven. Zaken die voor je ziekte erg vanzelfsprekend waren, zijn dat nu misschien niet meer. Ik heb dit nu al enkele keren meegemaakt. Mijn grootste valkuil is dat ik alles in een keer weer op wil pakken zodra ik me iets beter voel. Dit gaat meestal niet. Sterker nog, het werkt averechts. Maar hoe moet het dan wel? Graag deel ik met jullie hoe ik stapje voor stapje mijn leven weer oppak.

Wat vooraf ging

In mijn vorige blog: ‘Ik ben chronisch ziek en gefrustreerd‘ hebben jullie kunnen lezen dat ik een chronische darmziekte heb. Daardoor heb ik een tijdje ziek (en gefrustreerd) thuis gezeten.

Na mezelf weken lang van bed, naar bank, naar ziekenhuis verplaatst te hebben, is het tijd om weer iets te gaan doen. Uit het verleden weet ik dat het me geen goed doet om alles in mijn leven in een keer weer op te pakken. Vandaar dat ik dit nu stapje voor stapje doe.

Stap 1: Een vast slaapritme aanhouden

De eerste stap die ik zet, is het aanhouden van een vast slaapritme. Niet meer in bed blijven liggen totdat ik mezelf zover krijg om op te staan, maar ook niet naar bed gaan wanneer mijn ogen dichtvallen. Hoe moe ik ook ben, ik sta om 7.30 uur op als de wekker gaat. Ben ik moe gedurende de dag? Dan ga ik rusten, maar niet slapen. Om 23.00 uur is het tijd om naar bed te gaan, ook als ik me nog helemaal niet moe voel. Zo herstel ik mijn biologische klok.

Stap 2. Dagelijkse routine oppakken

De afgelopen weken nam ik vaak niet de moeite om me aan te kleden en liep ik hele dagen rond in mijn pyjama. De tweede stap in mijn herstart is dan ook het aanhouden van een dagelijkse routine. Dit begint bij de ochtendroutine; opstaan, aankleden, haren kammen, tanden poetsen en ook niet onbelangrijk, ontbijten. Geen honger? Dan toch een paar happen yoghurt eten. Voor de lunch en het avondeten geldt hetzelfde. Het is niet alleen belangrijk dat ik mezelf ertoe zet om iets te eten, maar dit ook op vaste tijdstippen doe in plaats van wanneer ik er zin in heb.

Stap 3. Bewegen, bewegen, bewegen

Ik ben erg moe geweest de afgelopen weken. In combinatie met de pijn zorgde dit ervoor dat ik nauwelijks bewoog. Het was goed om even rust te nemen, sterker nog het kon niet anders, maar dat heeft tot gevolg dat mijn conditie sterk achteruit is gegaan. Deze moet dus weer opgekrikt worden. Bewegen, bewegen, bewegen – is het motto. Dit kan een bezoek aan de supermarkt zijn, maar ook een eindje wandelen of fietsen. Ik probeer de beweging vaak te koppelen aan een activiteit. Bijvoorbeeld een bezoek aan de kapper. Zo werk ik niet alleen mijn conditie en lichamelijke gesteldheid, maar heb ik ook een nuttige activiteit ondernomen. Dit heeft tegelijkertijd een positieve weerslag op mijn psychische gezondheid.

Stap 4. Dagelijkse standaard activiteiten oppakken

Voor mij bestaan standaard dagelijkse activiteiten, naast werken, voornamelijk uit het huishouden. In ons huis ben ik verantwoordelijk voor het huishouden. Mijn vriend helpt me hier graag bij, maar ik ben de aanjager. De afgelopen weken heb ik dit noodgedwongen aan hem overgelaten, maar mijn handen jeuken om dit zelf weer te gaan doen. Het mooie van oppakken van het huishouden is dat veel activiteiten ook voor extra beweging zorgen. Wassen, stofzuigen en dweilen zijn niet mijn favoriete klusjes, maar ik ben blij dat het me lukt om dit zelf weer te doen. Vooral koken. Ik houd van lekker eten en ben blij dat ik hier zelf weer en bijdrage aan kan leveren.

Stap 5. Extra activiteiten ondernemen

Nu ik werk aan mijn conditie en het oppakken van voorheen routinematige activiteiten, is de volgende stap het oppakken van extra activiteiten, in mijn geval klusjes in en rondom het huis.

Ik begin bij het opruimen van de zolder. Een opgeruimde omgeving, zorgt vaak ook voor rust in mijn hoofd. Ik doe er misschien wel de hele dag over, maar dit gaat me goed af. Ik heb ‘s avonds zelfs nog energie over om te koken.

Stap 6. Sociale activiteiten

Het lijkt er op dat ik alle standaard activiteiten uit mijn leven weer redelijk op kan pakken. Dat is fijn en geeft me vertrouwen. Daarom durf ik het ook wel weer aan om mijn vrienden te zien. Ik vind het niet fijn als mensen me zien wanneer ik ziek of zwak ben, dus ik heb al een tijdje geen sociale activiteiten ondernomen. Ik ben een beetje vervreemd geraakt van mijn vrienden.

Er stond een familieweekend op de planning waarbij ook enkele van mijn goede vrienden aanwezig zouden zijn. Ik was erg gespannen, maar ben toch gegaan. Het weekend was een succes. Natuurlijk waren er ook tegenslagen en ging nog niet alles zoals ik het zou willen, maar ik houd er een goed gevoel aan over.

Zoals je kunt lezen, begint mijn stappenplan heel pragmatisch, maar is het verloop ervan afhankelijk van mijn psychische gesteldheid.

Stap 7. Aan het werk

Voorgaande stappen gaan me inmiddels redelijk af. Ik krijg weer grip op het leven en voel me energieker. In mijn ogen een goed moment om weer aan het werk te gaan, zodat ook mijn hersens weer uitgedaagd worden. Ik plan een afspraak in met mijn manager en verheug me erop om aan de slag te gaan en mijn collega’s weer te zien.

Tot nu toe werkt mijn stappenplan perfect, stapje voor stapje pak ik mijn leven weer op.

Valkuil: alles tegelijk oppakken

Ter voorbereiding op het gesprek op mijn werk vind ik het zelf een goed idee om me in te lezen. Dit houdt in dat ik alle mailtjes en chatberichten van afgelopen maand doorlees en van een reactie voorzie. Ik maak to-do lijstjes en plan gesprekken in met collega’s om lopende zaken op te pakken.

Hier gaat het mis. Waar ik mijn leven heel voorzichtig en stapje voor stapje oppak, wil ik op mijn werk weer alles tegelijk oppakken. Iets wat ik blijkbaar nog niet aankan, waardoor ik totaal in paniek aankom bij het gesprek met mijn manager.

Verbeterde stap 7: Opstartplan werkzaamheden

Wat ik had moeten doen is het gesprek aangaan met mijn manager, zonder voorbereiding, en daar bespreken hoe ik ook mijn werkzaamheden bij MedApp weer stap voor stap op zou gaan pakken. Zonder vooraf alweer vol van start te gaan en alles tegelijk te doen.

En nu?

Stapje voor stapje pak ik mijn werkzaamheden bij MedApp weer op. Elke dag dat ik een taak afrond, is winnen. Voor mij en voor MedApp. Elke dag dat ik thuiskom na mijn werk en ik ook in huis nog taken op kan pakken is winnen.

Ik besef me heel goed dat dit alleen mogelijk is als je werkgever hierin meedenkt, meewerkt en begrip heeft voor de situatie.

Hoe lang de weg tot volledig herstel nog gaat zijn en hoeveel stappen hier nog voor nodig zijn, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de steun en vooral ook het begrip van mijn familie, vrienden en collega’s ontzettend helpt om er weer volledig bovenop te komen.

Deel dit verhaal
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Een klantondersteuningsmedewerker van MedApp aan het werk.
Maak kennis met ons klantondersteuningsteam!

Bij MedApp draait alles om de gezondheid en tevredenheid van onze klanten en appgebruikers. Om ervoor te zorgen dat je altijd de beste ervaring hebt met onze service en de app, staat ons klantondersteuningsteam voor je klaar. Weet jij hoe

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.