sterrenrating-2

Kennisbank

When technology meets health: een spoedcursus eHealth

Pit Janssen | CEO & Apotheker

When technology meets health: een spoedcursus eHealth

Nieuws op het gebied van gezondheid staat tegenwoordig vol met de term eHealth, maar wat houdt dit begrip precies in? Wat draagt eHealth bij aan de gezondheid van mensen? Het is lastig goed gebruik te maken van eHealth wanneer niet duidelijk is wat het precies inhoudt en welke voordelen het biedt. In deze blog vind je daarom een spoedcursus eHealth!

De term

eHealth is het gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Artsen kunnen door eHealth bijvoorbeeld diagnoses stellen, uitslagen communiceren of informatie uitwisselen met de zorgconsument. Zo kunnen zorgconsumenten bijvoorbeeld labwaarden aan hun arts doorgeven.

Onder eHealth kunnen veel gezondheidstoepassingen worden geschaard. Patiëntportalen vallen bijvoorbeeld onder eHealth, maar ook apps van de apotheek waar medicatie mee kan worden besteld. In ieder geval zijn alle toepassingen bedoeld om jou met betrekking tot je gezondheid meer het heft in eigen handen te laten nemen.

Voordelen

Zorgconsumenten gebruiken het internet om informatie te vinden over hun gezondheid of behandeling. Op die manier gaan ze op gelijkwaardige basis in gesprek met hun zorgverlener. eHealth biedt hier veel mogelijkheden, zoals de vraag naar zorg verminderen.

Daarnaast biedt eHealth zorgconsumenten de kans om hun zelfredzaamheid te verbeteren. Zorgconsumenten kunnen via eHealth-toepassingen bijvoorbeeld bijhouden hoe het met hun behandeling staat. Dit draagt bij aan betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg. eHealth leidt er daarom uiteindelijk toe dat zorgconsumenten meer de regie over hun eigen zorg krijgen.

Juiste keuze

Er zijn ontzettend veel eHealth-toepassingen op de markt, met name applicaties. Het kan lastig zijn een app te kiezen die goed bij jou past, maar ook veilig is in gebruik. Goed inlezen kan hierbij helpen.

Een officieel keurmerk voor eHealth is helaas nog niet voorhanden, maar de GGD AppStore helpt consumenten in ieder geval bij het maken van een goede keuze. De GGD doet onderzoek naar en adviseert over allerlei gezondheidsapps. Zo wordt de consument goed geïnformeerd en ongewenst gebruik van zijn of haar gegevens voorkomen!

Toekomst

eHealth is de zorg van de toekomst, aldus minister Schippers. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoopt dat in 2019 minstens tachtig procent van de chronisch zieken en veertig procent van de overige Nederlanders directe toegang tot zijn of haar medische gegevens heeft.

Twijfel je nog over het gebruik van eHealth? Hier vind je een mooi overzicht van alle applicaties die van dienst kunnen zijn. Het gebruik van eHealth kan spannend zijn, maar bedenk dat eHealth met name bedoeld is om de zorg aan jouw wensen aan te passen, in plaats van andersom.

11 december 2017

Deel dit verhaal
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Een klantondersteuningsmedewerker van MedApp aan het werk.
Maak kennis met ons klantondersteuningsteam!

Bij MedApp draait alles om de gezondheid en tevredenheid van onze klanten en appgebruikers. Om ervoor te zorgen dat je altijd de beste ervaring hebt met onze service en de app, staat ons klantondersteuningsteam voor je klaar. Weet jij hoe

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.