sterrenrating-2

Kennisbank

Hoe kies ik de juiste zorgverzekering?

Pit Janssen | CEO & Apotheker

Iemand zoekt online naar welke zorgverzekering het beste bij haar past in 2024.

Je hebt een chronische aandoening en je gebruikt misschien verschillende medicijnen. Welke zorgverzekering voor 2024 past dan goed bij jouw situatie?

MedApp geeft je de beste tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering. Zo ga je goed voorbereid het nieuwe jaar in!

Basispakket 2024 kiezen: waar let je op?

1. Check of je medicijnen in het basispakket zitten

De meeste medicijnen op recept zitten in de basisverzekering. Let wel op: niet alle merken worden vergoed. Hierover leggen we meer uit onder ‘check je eigen bijdrage’. Gebruik je medicijnen die niet op recept zijn, dan moet je deze meestal zelf (gedeeltelijk) betalen. Welke medicijnen zitten er in het basispakket? Check dit op Zorgwijzer.

2. Check of een aanvullende verzekering voordelig is

Als je medicijn niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering, moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bijdrage kun je verzekeren via een aanvullende verzekering. Maar let op: sluit geen aanvullende verzekering af die duurder is dan de eigen bijdrage. Een aanvullende verzekering voor alleen je eigen bijdrage is altijd te duur. Sluit deze dus alleen af als je extra zorg wil verzekeren, zoals fysiotherapie.

3. Check of je zorgverlener een contract heeft met je (aanstaande) verzekeraar

Zorgverzekeraars sluiten contracten af met onder andere fysiotherapeuten, tandartsen en ziekenhuizen. Hierdoor hoef je niet alle rekeningen zelf te betalen: deze worden direct bij je verzekeraar ingediend. Maar niet alle zorgverleners hebben een contract met een verzekeringsmaatschappij.

De MedApp apotheek had in 2023 contracten met alle zorgverzekeraars. Ook voor het komende jaar hebben we alle contracten met verzekeraars rond. Dit geeft onze klanten, voornamelijk mensen met een chronische aandoening die veel medicijnen gebruiken, zekerheid. Daarnaast kan je met onze gratis app je leven met medicijnen makkelijker maken. Vergeet nooit meer je medicijnen met de medicijnwekker, houd je voorraad bij en bestel je medicatie vanaf je bank. Je krijgt je medicijnen zelfs gratis thuisbezorgd. Download de gratis app en ervaar het zelf!

Check je eigen bijdrage per medicijn

Voor sommige medicijnen en hulpmiddelen betaal je een eigen bijdrage die door de overheid wordt bepaald. Zorgverzekeraars geven vaak de voorkeur aan het vergoeden van één variant van medicijnen met dezelfde werkzame stof, meestal het goedkoopste merk. Als je arts vindt dat er medische noodzaak is, wordt het merk dat je nodig hebt in veel gevallen wel vergoed. Anders moet je mogelijk een eigen bijdrage betalen, die in 2024 maximaal €250 per jaar is. Controleer de polisvoorwaarden van de verzekeraar die je op het oog hebt om te zien of er een eigen bijdrage op jouw medicijn zit.

Wat verandert er eigenlijk in de zorgverzekering voor 2024?

Soms verandert de overheid regels of wetten over de zorg. Die hebben natuurlijk gevolgen voor de inhoud van zorgverzekeringen. Hier vind je de belangrijkste wijzigingen voor 2024:

1. Kosten zorgpremie stijgen

In 2024 stijgt de zorgpremie gemiddeld met 12 euro per maand. Dit betekent dat je zorgverzekering gemiddeld 149 euro per maand gaat kosten. Dat is een jaarlijkse premie van 1788 euro. De hoogte van de premie verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt de kosten vergelijken via Zorgwijzer.

Tip! Verzekeraars bieden je de mogelijkheid om je zorgpremie maandelijks of jaarlijks te betalen. Bezoek de website van je zorgverzekeraar voor de precieze voorwaarden. 

2. Hoogte zorgtoeslag daalt

Voor de laagste inkomens daalt in 2024 de zorgtoeslag. Dit jaar was de zorgtoeslag maximaal 154 euro na een verhoging door de inflatie. In 2024 wordt deze verhoging teruggedraaid en krijg je maximaal 127 euro per maand aan zorgtoeslag.

De hoogte van de zorgtoeslag waar jij recht op hebt hangt af van verschillende dingen, zoals je inkomen. Zo kom je hier meer over te weten:

3. Eigen risico blijft gelijk

Begin 2023 werd al aangekondigd dat het eigen risico tot en met 2026 gelijk blijft. Dat betekent dat het verplicht eigen risico ook in 2024 voor iedereen €385 is.

  • Tip 1. Gebruik je veel zorg en verwacht je dat dat meer gaat kosten dan €385? Zet je eigen risico dan zo laag mogelijk in. 
  • Tip 2. Verwacht je dat je zorgkosten niet hoger worden dan €385? Het kan dan verstandig zijn om je eigen risico te verhogen. Dit kan met maximaal €500. Je betaalt dan een lagere premie voor de basisverzekering. Maar let op: er zijn ook nadelen. Hierover lees je meer in het artikel over eigen risico.

Tot wanneer kun je je zorgverzekering regelen?

Je hebt tot 31 december 2023 om je oude zorgverzekering op te zeggen. Sluit je een nieuwe zorgverzekering af, doe dit dan vóór 31 januari 2024. Er is gelukkig wel overlap, zodat je niet onverzekerd bent. Je nieuwe zorgverzekering geldt namelijk vanaf 1 januari 2024, ook wanneer je hem pas later dan in januari afsluit.

Deel dit verhaal
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Een klantondersteuningsmedewerker van MedApp aan het werk.
Maak kennis met ons klantondersteuningsteam!

Bij MedApp draait alles om de gezondheid en tevredenheid van onze klanten en appgebruikers. Om ervoor te zorgen dat je altijd de beste ervaring hebt met onze service en de app, staat ons klantondersteuningsteam voor je klaar. Weet jij hoe

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.