sterrenrating-2

Kennisbank

Landingspagina'sast-no-title ast-header-without-markup"> Landingspagina's

IBD: de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Je leven met medicijnen makkelijker maken.

Leven met een Inflammatory Bowel Disease, zoals Colitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn, vraagt al om genoeg aanpassingen. Wil jij ook eenvoudig online je geneesmiddelen bestellen? Dat kan, met MedApp.
We hebben een handige app ontwikkeld, waarmee je je leven met medicijnen makkelijker maakt.
 
  • Altijd op tijd je geneesmiddelen innemen, dankzij de handige medicijnwekker.
  • Duidelijk inzicht in je voorraad, zodat je altijd weet hoeveel geneesmiddelen je nog hebt.
  • Zijn je medicijnen bijna op? Bestel ze gemakkelijk, direct vanuit de app. Wij bezorgen ze standaard, helemaal gratis.

Probeer MedApp gratis en vrijblijvend. Druk op de knop, laat je gegevens achter en we helpen je verder. 

Heb je vragen over Inflammatory Bowel Disease (IBD) medicijnen?

Lees hier de veelgestelde vragen over medicijnen voor de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Heb je een andere vraag over jouw medicijngebruik? Neem gerust contact met ons op!

Het voorschrijven van medicijnen voor medicijnen voor de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa, gaat over het algemeen in vier stappen. In stap één worden 5-ASA medicijnen voorgeschreven. Deze remmen de ontsteking. Daarnaast zorgt continu gebruik er ook voor dat opvlammingen minder vaak voorkomen en minder hevig zijn. 

Medicijnen die onder deze groep 5-ASA medicatie vallen zijn Mesalazine, Salofalk, Pentasa, Asacol, Sulfasalazine en Mezavant.

Deze medicijnen, corticosteroïden, oftwel bijnierschorshormonen, worden voorgeschreven wanneer de 5-ASA medicatie niet of onvoldoende aanslaat. Deze worden vaak voorgeschreven in de vorm van een klysma.

Bijnierschorshormonen zijn er ook om in te nemen. Dit zorgt voor meer bijwerkingen, dus dat is vaak niet de eerste keuze. Vaak wordt er alleen gekozen voor bijnierschorshormonen om in te nemen bij een opvlamming. Dit zijn bijvoorbeeld dexamethason, prednisolon, prednison, triamcinolon en budesonide.

Immunosuppresieve medicatie wordt als derde stap voorgeschreven bij de behandeling van IBD. Dat betekent dat de bijnierschorshormonen en 5-ASA medicatie niet of onvoldoende aanslaan. Stap drie bestaat dus uit immunosuppressiva, oftwel afweeronderdrukkers. 

Deze medicijnen kunnen veel bijwerkingen geven. Daarom wordt er vaak voor gekozen om meer medicijnen uit deze groep in lagere dosis te combineren. De meestgebruikte afweeronderdrukkers voor een onderhoudsbehandeling van Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn Azathioprine, Mercaptopurine en tioguanine.

Als je moeite hebt met het innemen van deze verschillende medicijnen, is dat heel begrijpelijk. Je moet de rest van je leven medicijnen slikken en het werkt het beste als je ze iedere dag volgens jouw schema inneemt. Bij MedApp kun je via een app op je telefoon, medicijnwekkers inschakelen, je voorraad bijhouden en worden de recepten voor je opgevraagd bij de voorschrijver. Download de app en ervaar het zelf!

Tacrolimus wordt ingezet voor mensen met veel ernstige opvlammingen, die niet reageren op prednisolon.

De vierde, laatste stap voor de behandeling van IBD zijn biologicals. Dit zijn complexe, vaak vrij nieuwe geneesmiddelen. Biologicals kunnen hele specifieke signaaleiwitten uitschakelen, om zo het ziekteproces te beïnvloeden. Deze medicijnen kunnen goed gebruikt worden als onderhoudsbehandeling van Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Voorbeelden van deze biologicals, ook wel TNF-alfa-blokkers genoemd, zijn Adalimumab, Golimumab en Infliximab. Deze medicijnen zijn niet verkrijgbaar in tabletvorm, maar moeten altijd tussen de spieren of in de bloedbaan toegediend worden.

Een behandeling met medicijnen is de beste behandeling voor Inflammatory Bowel Disease. Wel kun je in je voeding dingen aanpassen, om zo opvlammingen niet aan te wakkeren en het kan je meer energie geven. Voedingsmiddelen als gekruid eten, koolzuurhoudende dranken en melkproducten kunnen vaker reacties oproepen. Per persoon is dit verschillend. Bespreek met jouw arts of diëtist wat de beste voedingsstijl voor jou is.

Hier kun je lezen hoe Tika haar dagelijkse leven indeelt, ondanks dat zij colitis ulcerosa heeft.

De belangrijkste reden voor een arts om een zetpil of klysma voor te schrijven, is dat het medicijn dan rechtstreeks in de darmen terecht komt. Dit zorgt voor minder bijwerkingen. Zetpillen en klysma’s worden met name ingezet bij mensen waarbij de ziekte zich beperkt tot het uiteinde van de dikke darm.

Klysma’s en zetpillen zijn verkrijgbaar met verschillende werkzame stoffen. Deze medicijnen kunnen Mesalazine bevatten, beclometason, budesonide of een combinatie van deze middelen.

Een innameschema kan erg ingewikkeld zijn om toe te passen in je dagelijkse leven. Daarom heeft MedApp als enige apotheek in Nederland een gratis te gebruiken app die je helpt met het bijhouden en innemen van medicatie. In de MedApp app kan je je medicatie invoeren, voorraad bijhouden en inname schema’s en wekkers instellen. Probeer het, het is en blijft gratis. Hier kun je de app downloaden.

Ook zijn we als slimme apotheek juist dichtbij. We zijn iedere werkdag bereikbaar en hebben een spoednummer. Voor vragen kun je ons dus altijd bereiken.

Als u een dosis vergeet, probeer deze dan alsnog zo snel mogelijk in te nemen. Is het al te laat of moet je al een volgende dosis nemen? Ga dan verder met het innameschema. Neemt nooit een dubbele dosis in bij de volgende inname. Dit geldt voor alle medicijnen. 

Twijfel je of je je medicijn alsnog moet innemen? Neem dan contact op met onze apotheek. Wij helpen je graag verder.

Is het niet de eerste keer dat je een dosis bent vergeten? Probeer dan eens onze handige medicijnwekkers. Hier kun je de app downloaden.

Bij IBD wisselen rustige periodes zich vaak af met opvlammingen van de ziekte. Een opvlamming betekent dat er in korte tijd veel ontstekingen bestaan. Er zijn veel factoren die hiervoor kunnen zorgen. Je kan het niet altijd voorkomen. Een gezonde levensstijl helpt vaak wel met het voorkomen of minder hevig maken van zo’n opvlamming. 

Een opvlamming kan soms heel erg hevig zijn. Als je het niet vertrouwt, of het houdt langer aan dan normaal, kun je het beste contact opnemen met jouw arts. 

Bij het gebruik van medicijnen komen bijwerkingen voor. Hoe hevig deze bijwerkingen zijn, is afhankelijk van het medicijn en hoe jouw lichaam hierop reageert. Lees altijd de bijsluiter goed door. In onze gebruiksvriendelijke app staan altijd de bijsluiters van jouw medicijnen. Zo heb je dit altijd bij de hand.

Als je twijfelt over een bijwerking of de bijwerking is te hevig, kun je het beste contact opnemen met onze apotheker.

Lees hier het blog van Tika. Haar chronische darmziekte heeft haar leven ingrijpend veranderd. Toch vond zij de energie om de frustratie van haar ziekte om te zetten in iets positiefs. Ze gebruikt haar kennis en ervaring om dagelijks anderen met een chronische aandoening te helpen..

Alles geregeld voor je IDB medicijnen, met één handige app

Altijd inzicht in je medicatie

Vergeet jij ook wel eens je medicijnen? Of zit je vaak in onzekerheid of je nog wel genoeg medicijnen in huis hebt? Dankzij onze app is dat verleden tijd.

Met de app van MedApp:

  • Krijg je op tijd een seintje wanneer je je medicijnen moet innemen.
  • Weet je altijd precies hoeveel voorraad je nog hebt én wanneer deze bijna op is.
  • Ontvang je gratis tips, advies en nieuws rondom je medicijnen.

Neem op tijd je IBD medicijnen in. Vooral bij aandoeningen als Colitis Ulcerosa en Crohn is dat enorm belangrijk. Onze app met medicijnwekkers helpt je. Wil jij dat ook? Download gratis en vrijblijvend de app, voor iOS en Android.

MS

Ervaar de voordelen!

Wij zorgen dat je alles in de hand hebt, zodat jij ondanks je ziekte meer tijd en energie overhoudt voor de dingen die ertoe doen.

Gebruiksvriendelijke app met medicijnwekkers

Een gratis app regelt alles rondom jouw medicijnen. Zo helpt de medicijnwekker je met het tijdig innemen van jouw IBD medicatie. Ook tref je in de app alle bijsluiters en ‘kijksluiters’ voor jouw medicijnen.

Merkvoorkeur van jouw medicijnen staat voorop

We doen er alles aan om jouw merkvoorkeur te handhaven. Mocht er toch een merkwisseling plaatsvinden dan bieden wij service op maat en waar nodig een uitzondering voor pechvogels.

Gratis thuislevering van jouw medicijnen

Nooit meer in de rij staan bij de apotheek. Wij bezorgen jouw medicijnen ruim op tijd gratis thuis. Dat scheelt een hoop gedoe en tijd. Wij kunnen spoedmedicatie bij een opvlamming leveren.

Nooit meer zonder medicijnen

Wij vragen jouw herhaalrecepten op tijd voor je aan bij jouw huisarts of specialist. Daarnaast helpt de app om jouw voorraad bij te houden en wij komen ruim op tijd in actie.

Persoonlijk contact wanneer het jou uitkomt

Heb je een vraag over jouw medicijnen? Bel of mail gerust! Onze assistentes staan altijd klaar om je van antwoorden en advies te voorzien.

Wij verbeteren jouw medicijncombinaties

Onze apotheker controleert jouw medicijnen proactief op wisselwerkingen en kijkt ook of jouw huidige medicijncombinatie verbeterd kan worden.

Duidelijke leveringsafspraken

De gratis service van MedApp

We gaan een stapje verder, voor jou

Wist je dat we nóg meer doen om je leven met medicijnen makkelijker te maken?

  • We regelen je herhaalrecepten.
  • We bezorgen je medicijnen gratis bij je thuis, wanneer het jou uitkomt (ook met spoed).
  • We declareren bij jouw verzekeraar.
  • We houden rekening met jouw merkvoorkeur.
  • We geven je tips en advies over je medicijnen.

En het mooiste is: onze service is helemaal gratis!

Wil je hier meer over weten? Druk op de knop en laat je gegevens achter. We bellen je om je vragen te beantwoorden en meer informatie te geven. Samen met jou gaan we kijken hoe we je leven met medicijnen makkelijker kunnen maken.

In de wandelgangen

Bij MedApp staat maar één ding voorop: het leven met medicijnen makkelijker maken.

Tika's ervaring met MedApp

Als je net als ik vijf soorten medicijnen moet nemen, houd dan maar eens bij: ‘was het nu afgelopen zondag of de zondag daarvoor dat ik de laatste spuit heb gezet?’. Het overzicht ontbreekt en mede daarom is de medicijnwekker van MedApp voor mij ideaal.

Tika

Martijn's ervaring met MedApp

Sinds ik MedApp als mijn apotheek gebruik hoef ik me niet meer druk te maken over herhaalrecepten en wanneer ik mijn medicijnen ga ophalen. Ik hoef überhaupt niets meer zelf te bestellen. Ik ontvang alweer mijn nieuwe medicijnen voordat de oude op zijn.

Martijn

Evelien's ervaring met MedApp

Ziek zijn is niet altijd even makkelijk. Als je dan ook nog eens frustraties krijgt of gedoe hebt met je apotheek.. dat maakt het allemaal nog lastiger. Maar met de MedApp apotheek heb ik tot nu toe veel minder problemen zo lijkt het! De overstap bevalt me in ieder geval meer dan prima.

Evelien

Vergoed door alle verzekeringen​

Wij regelen alle declaraties voor jou direct met je verzekering

Handig toch? Medicijnen die worden vergoed declareren wij rechtstreeks bij jouw zorgverzekeraar. 

Meer weten?

Zijn nog niet al jouw vragen beantwoord? Wellicht vind je het antwoord in onze Veelgestelde vragen.

Na jouw aanmelding ontvang je direct een bevestiging met aanvullende informatie. Wanneer je enthousiast bent plannen we graag een vrijblijvend telefonisch intake-gesprek.

In overleg met jou nemen we contact op met jouw voorschrijver(s) om het dossier compleet te maken. Is dat allemaal gelukt? Dan helpen we je op weg met de app en we gaan jouw medicijnen thuis leveren.

Inschrijven is snel en veilig!​​