sterrenrating-2

Kennisbank

Salbutamol

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
jonge vrouw in het bos

Mensen met een chronische aandoening aan de longen krijgen soms salbutamol voorgeschreven. Op zoek naar informatie over dit geneesmiddel? De MedApp apotheek licht alles graag toe.

Wat is salbutamol?

Salbutamol is een kortwerkende luchtwegverwijder. Inhaleer je dit middel, dan opent deze tijdelijk de luchtwegen. Je gebruikt salbutamol als je astma of een chronische obstructieve longziekte (COPD) hebt. Bij astma verkrampen de spieren van de luchtwegen tijdelijk, waardoor je het benauwd krijgt. Bij COPD zijn je luchtwegen blijvend vernauwd.

Salbutamol is alleen op recept te verkrijgen. Je hebt merkloze salbutamol, maar het middel is ook onder de volgende merknamen te koop.

 • Ventolin
 • Airomir
 • Salamol Steri-Neb
In welke vorm gebruik je salbutamol?

De volgende opties zijn mogelijk, afhankelijk van wat de arts je precies voorschrijft:

 • als inhalatiepoeder
 • als inhalatievloeistof
 • als inhalatiespray (ofwel: als aerosol)
 • als drank
 • als tabletten

Hoe moet je dit geneesmiddel gebruiken?

Het gebruik van salbutamol is afhankelijk van de vorm waarin dit medicijn aan je wordt verstrekt. In dit artikel richten we ons vooral op het inhaleren (inademen) van salbutamol als toepassing.

Inhalatie is mogelijk met verschillende soorten inhalators (ofwel: inhalatie-apparaatjes, zoals de Novolizer®). Een apotheekmedewerker kan je laten zien hoe je salbutamol het beste inhaleert. Op het internet zijn ook veel instructiefilmpjes te vinden.

Belangrijk! Spoel je mond altijd goed na een salbutamol inhalatie. Dit voorkomt irritatie van mond en keel, een brandend gevoel op de tong, een vieze smaak en zelfs gaatjes in het gebit.

Hoe snel werkt salbutamol?

Salbutamol werkt relatief snel: binnen 5 minuten. Om deze reden noemt men het middel dan ook kortwerkende (of snelwerkende) luchtverwijder. De benauwdheid en de piepende ademhaling verdwijnen: je krijgt, simpelweg, meer lucht. Na een inhalatie werkt het middel 4 tot 6 uur door.

Hoe vaak mag je salbutamol gebruiken?

Je gebruikt salbutamol als je benauwd wordt. Het kan echter zijn dat je arts een inhalatieschema heeft aangeraden. Check het etiket op de verpakking van het geneesmiddel of raadpleeg de bijsluiter voor de maximale dosering. De dosering verschilt tussen kinderen en volwassenen. Neem bij twijfel altijd contact op met je arts of apotheek.

Vergeten dosis salbutamol: wat nu?

Neem de vergeten dosis salbutamol alsnog in. Heb je later nog een salbutamol inhalatie nodig? Zorg dat er minstens 4 uur tussen twee inhalaties zitten.

Wat zijn bijwerkingen van salbutamol?

Van salbutamol zijn de volgende bijwerkingen bekend:

 • Hoesten
 • Hoofdpijn
 • Versnelde hartslag
 • Trillende handen

In de regel verdwijnen deze bijwerkingen binnen een paar uur. Hoe vaker je salbutamol gebruikt, hoe minder vaak deze bijwerkingen zullen optreden.

Let op: houden de bijwerkingen twee weken aan? Neem dan wel contact op met je behandelend arts.

Combinatie salbutamol met andere medicijnen

 • Bepaalde bètablokkers (hart- en vaatmiddelen) kunnen het effect van salbutamol tegengaan. Het gaat hier om de middelen carvedilol, labetalol, oxprenolol, propranolol en solalol.
 • Bepaalde oogdruppels (in combinatie met het gebruik van bètablokkers) kunnen ook de werking van salbutamol beïnvloeden.
 • Bepaalde medicijnen tegen depressie werken het effect van salbutamol ook tegen. Denk aan mao-remmers en tricyclische antidepressiva.

Als het goed is, checkt de apotheek van tevoren of de middelen die je gebruikt samengaan met salbutamol. Als je toch een combinatie voorgeschreven krijgt die niet klopt, raadpleeg dan (weer) je behandelend arts.

Wat is het verschil tussen Ventolin en salbutamol?

Ventolin is de merknaam van een longmedicijn. Salbutamol is de werkzame stof in dit medicijn.

Mag je alcohol drinken, autorijden en alles eten of drinken als je salbutamol gebruikt?

Salbutamol beïnvloedt je rijvaardigheid niet. Alcohol drinken en alles eten of drinken wat je wilt is ook toegestaan bij gebruik van dit geneesmiddel.

Salbutamol, zwangerschap en borstvoeding

Je mag salbutamol gebruiken als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft.

Wanneer mag je salbutamol zeker niet gebruiken?

Als je een aandoening aan je hart hebt (denk aan een bepaalde hartritmestoornis of aan ernstig hartfalen) moet je extra oppassen met salbutamol. Neem in dat geval contact op met je arts. Deze bepaalt of je salbutamol mag (blijven) gebruiken.

Hoelang is salbutamol houdbaar?

Overleg altijd eerst met de arts hoelang je salbutamol mag gebruiken. Voor de uiterste houdbaarheidsdatum kijk je op de verpakking van het geneesmiddel. Je ziet meestal een maand en een jaar. Het middel is te gebruiken tot de laatste dag van die maand van dat jaar.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Je mag op elk moment stoppen met het gebruik van salbutamol. Bij twijfel kun je het beste je arts raadplegen.

Vergoeding salbutamol

Salbutamol wordt volledig vergoed door verzekeraars. Heb je hier nog vragen over, neem dan even contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Op zoek naar een betrouwbare online apotheek? Meld je aan bij MedApp!

Als je een chronische longaandoening hebt, dan wil je altijd medicatie in huis hebben. Een benauwdheidsaanval is immers heel beperkend, soms zelfs beangstigend. Vertrouw op de MedApp apotheek, want wij leveren je medicijnen altijd op tijd. Discreet en gratis! Gebruik daarnaast onze app: stel slimme medicijnwekkers in, houd je voorraad eenvoudig bij en ontvang het belangrijkste nieuws over jouw medicijnen. MedApp is er voor jou!

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.