sterrenrating-2

Kennisbank

Waar kan ik het medisch dagboek voor gebruiken?

In het medisch dagboek hou je makkelijk al je afspraken, gebeurtenissen, klachten, labwaardes en notities bij. Handig als geheugensteuntje, maar vooral ook wanneer je in gesprek bent met je huisarts of specialist. Vragen als: ‘Hoe is het de afgelopen tijd gegaan?’, ‘Hoe vaak heb je hier last van?’ of ‘Wanneer had je hier voor het laatst last van?’ zijn dan geen giswerk meer, maar kun je aan de hand van je medisch dagboek precies beantwoorden.

Afspraak

Veel patiënten zitten voor een bezoek aan een specialist met vragen. Helaas blijkt achteraf vaak dat niet alle vragen beantwoord zijn. Bijvoorbeeld doordat je overdonderd bent door de informatie die je krijgt, maar ook omdat je vragen vergeten bent. In ons medisch dagboek noteer je al je vragen direct bij je afspraak, zodat je niks vergeet.

Niet alleen vooraf handig, maar ook om achteraf notities bij te voegen over de afspraken die je gemaakt hebt met je specialist of huisarts.

Gebeurtenis/klacht

Om een beter beeld te krijgen van je ziektebeeld is het handig om bij te houden hoe je je voelt, wanneer en hoeveel pijn je hebt, of wanneer je bijvoorbeeld een aanval hebt gehad. Maar ook of je bijwerkingen ervaart van een nieuw medicijn. Dit inzicht is handig voor jezelf, omdat je vanuit daar makkelijker actie onderneemt. Deze gebeurtenissen en klachten kun je dan ook weer goed benoemen en laten zien bij het gesprek met je huisarts of specialist.

In het dagboek vind je al een brede selectie aan gebeurtenissen of klachten, bijvoorbeeld voor epilepsie of migraine, zodat je snel je notities maakt of de intensiteit van de klacht vastlegt.

Labwaarden/meting

Het bijhouden van deze waarden helpt je om je gezondheid beter in de gaten te houden. Zo zie je of je bloeddruk stabiel is, of je gewicht gezond blijft en of je glucosewaarden binnen de juiste grenzen blijven. Dit is vooral belangrijk  als je een chronische ziekte hebt, zoals diabetes of hoge bloeddruk. Door je waarden regelmatig bij te houden, merk je sneller veranderingen op. Het helpt ook je arts om een goed overzicht van je gezondheid te hebben, zodat hij of zij je beter kan adviseren en behandelen.

Zie ook: Hoe voeg ik iets toe in het medisch dagboek?

MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.