sterrenrating-2

Kennisbank

Interferon

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
oude man zit lachend in een rolstoel en knuffelt een zwarte hond

Het medicijn interferon-bèta wordt voorgeschreven bij multiple sclerose (MS). Interferonen zijn natuurlijk voorkomende eiwitten in het lichaam. Interferon valt onder de medicijngroep biologicals. Dit zijn complexe medicijnen, opgebouwd uit natuurlijke eiwitten. In dit artikel leggen we je uit hoe dit medicijn werkt en wat je kunt verwachten als je dit gebruikt.

Soorten interferon

Je eigen cellen maken interferonen aan als ze blootgesteld worden aan infecties en virussen. De interferonen herstellen de aangetaste cellen. Het medicijn wordt door middel van een injectie toegediend. Verderop in het artikel lees je meer over hoe deze injecties werken.

Hoe werkt interferon alfa?

Interferon alfa behoort tot de antivirale geneesmiddelen, oftewel een medicijn tegen virusinfecties zoals Hepatitis B en Hepatitis C. Het medicijn wordt ook gebruikt voor chronische myeloïde leukemie. Interferon alpha is op recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Hoe werkt interferon bèta?

Dit medicijn behoort tot de MS-geneesmiddelen. Interferon bèta als geneesmiddel werkt hetzelfde als de natuurlijke interferonen. Het remt de afweer van het lichaam tegen de eigen zenuwcellen. Zo beschermt interferon de zenuwen bij multiple sclerose. Interferon bèta zorgt ervoor dat het aantal schubs (aanvallen) vermindert en het vertraagt de ontwikkeling van MS. Na een aantal maanden merk je dat de klachten verminderen. Interferon bèta is op recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Mogelijke bijwerkingen

Zoals bij alle medicijnen, kunnen er bij interferon ook bijwerkingen optreden. Hier lees je een overzicht van de veelvoorkomende bijwerkingen van interferon bèta:

 • Griepachtige verschijnselen
 • Depressie
 • Gewichtsverlies
 • Huiduitslag
 • Misselijkheid
 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Moeheid

Vooral in de eerste weken van het gebruik van interferon bèta ontstaan griepachtige verschijnselen. Vaak adviseert je arts dan paracetamol te nemen. Ook de injectieplaats kan geïrriteerd raken. In dat geval ontstaat er een zwelling of kan er sprake zijn van roodheid rondom de injectieplaats. Als de bijwerkingen ernstig aanhouden of erger worden, moet je contact opnemen met je arts of apotheker.

Interferon bèta heeft geen wisselwerkingen met andere medicijnen of alcohol. Ook kun je zonder problemen autorijden als je dit medicijn gebruikt. Het kan wel zo zijn dat je door MS klachten niet meer kan of mag autorijden. Overleg dit met je arts.

Zelf een injectie toedienen: hoe werkt dat?

Interferon dien je toe via een injectie, die je na gebruik weggooit. Je MS-verpleegkundige leert jou hoe je deze injecties moet zetten. Er zijn een paar basisregels:

 1. Was je handen met water en zeep.
 2. Leg je benodigdheden van tevoren klaar: de naaldencontainer, een pleister, een alcoholdoekje en de spuit.
 3. Controleer de houdbaarheidsdatum van de injectie.
 4. Desinfecteer de injectieplaats altijd met het alcoholdoekje.
 5. Spuit zoals je dat geleerd hebt van je verpleegkundige. Wacht na het inspuiten 10 seconden met het verwijderen van de naald.
 6. Doe de spuit met de naald naar beneden in de naaldencontainer. Sluit de container af. Volle containers lever je in bij de apotheek.
 7. Wissel regelmatig van injectieplaats om irritatie aan de huid te voorkomen.

Interferon bèta en zwangerschap

In het eerste trimester van de zwangerschap is interferon bèta waarschijnlijk veilig. Over de veiligheid in het tweede en derde trimester is te weinig bekend om een goede inschatting te maken van de mogelijke risico’s. Overleg daarom altijd met je arts of apotheker als je dit medicijn gebruikt en zwanger bent, zwanger wil worden of borstvoeding geeft.

Onder welke merken is interferon bèta verkrijgbaar?

Interferon bèta is de werkzame stof in het medicijn. Het is in drie merken op de markt, namelijk:

 • Betaferon
 • Rebif
 • Avonex

Medicijn vergeten

Interferon bèta werkt het best als je het zeer consequent gebruikt. Een keer een dosis vergeten? Volg dan dit stappenplan:

 • Avonex: gebruik de vergeten dosis zo snel mogelijk en injecteer weer na één week. Injecteer vervolgens iedere week op deze nieuwe dag.
 • Betaferon: gebruik de vergeten dosis alsnog. Injecteer de volgende dosis 48 uur later.
 • Rebif: sla de vergeten dosis over. Ga door volgens je schema.

Tip! Download de app van MedApp en stel handige medicijnwekkers in. De app is ideaal bij ingewikkelde innameschema’s.

Stoppen met dit medicijn

Overleg met je voorschrijver als je wil stoppen met interferon bèta. Als je stopt, komen de MS-klachten terug. Bij ernstige bijwerkingen moet je direct stoppen en je arts of apotheker waarschuwen.

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.