Kennisbank

Terugbetalingsregeling medicijnen

Inge Stakenborg

Contentspecialist
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
man staat aan de toonbank bij de apotheek en krijgt uitleg over de terugbetalingsregeling voor zijn medicijn

Je gebruikt een medicijn waar je een eigen bijdrage voor moet betalen. Een terugbetalingsregeling voor medicijnen kan dan heel aantrekkelijk zijn. Je krijgt je eigen bijdrage dan terug. Maar hoe weet je voor welk medicijn een terugbetaling geldt en hoe regel je dat?

Waarom moet ik bijbetalen voor medicijnen?

Vergelijkbare medicijnen kunnen verschillen qua prijs. De overheid bepaalt daarom per medicijn een maximale vergoeding. Met andere woorden: je verzekeraar vergoedt bij een medicijn een bepaald bedrag en niet verder. Bestaan er van jouw medicijn meerdere medicijnen met dezelfde werkzame stof? Veel zorgverzekeraars vergoeden alleen de goedkoopste variant. Dit noemen we het preferentiebeleid.

Hoe zit het ook al weer met medische noodzaak?

Wil je een andere variant, bijvoorbeeld omdat je overgevoelig bent voor (de hulpstoffen) in het goedkopere medicijn? In dat geval geldt mogelijk een ‘medische noodzaak‘ en je huisarts of specialist moet dit aangeven. De kans is dan aanwezig dat je zorgverzekeraar het gewenste medicijn dan wel vergoedt. Check voor de zekerheid altijd even de polisvoorwaarden die bij je zorgverzekering horen.

Hoe zit het ook al weer met de eigen bijdrage?

Is je medicijn duurder en komt het dus boven de vergoedingslimiet? Dan moet je het verschil bijbetalen. Deze bijbetaling noem je de eigen bijdrage.

Voor het betalen van een eigen bijdrage voor een geneesmiddel kun je eventueel een aanvullende verzekering afsluiten. De eigen bijdrage wordt dan door de verzekeraar vergoed.

Zorg er wel voor dat je aanvullende verzekering niet hoger is dan alleen de eigen bijdrage. Houd er ook rekening mee dat het niet bij alle verzekeringsmaatschappijen mogelijk is om je aanvullend te verzekeren.

Check dus altijd of er een terugbetalingsregeling mogelijk is!

Voor bepaalde medicijnen geldt dat de fabrikant je eigen bijdrage terugbetaalt. Dat is natuurlijk voordeliger dan het afsluiten van een extra verzekering. Lees meteen verder voor alle informatie over terugbetalingsregelingen!

Hoe werkt de terugbetaalregeling?

Voor sommige medicijnen geldt dus dat fabrikanten je eigen bijdrage terugbetalen. Onder andere TBR Nederland (Terugbetaalregeling Nederland) verzorgt deze terugbetalingen. Lees gerust eens door hoe het werkt.

Welke medicijnen worden terugbetaald?

Niet op alle medicijnen geldt een terugbetalingsregeling. Bekijk daarom het overzicht van medicijnen waarvoor TBR Nederland terugbetalingen verzorgt.

Hoe zit het met de vergoeding voor geregistreerde geneesmiddelen?

Alleen medicijnen die in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan worden meestal vergoed vanuit het basispakket. Voor sommige geneesmiddelen gelden wel extra voorwaarden vanuit de verzekeraar. Een eigen bijdrage betalen is soms ook noodzakelijk.

Op Medicijnkosten.nl staan alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen. Typ de naam van je medicijn in en je ziet de belangrijkste gegevens rondom de vergoeding van dit medicijn. Zo zie je bijvoorbeeld of je het medicijn vergoed krijgt vanuit de basisverzekering, wat je (eventuele) eigen bijdrage is en het verplichte eigen risico voor dit medicijn..

Hoe zit het met de vergoeding voor ongeregistreerde geneesmiddelen?

Je zorgverzekeraar vergoedt geen medicijn dat niet in Nederland wordt verkocht. Deze medicijnen staan hier dan ook niet geregistreerd. Vergoeding van deze medicijnen is alleen mogelijk als:

… je een aandoening hebt die in ons land niet te behandelen is. Gebruik van het niet-geregistreerde medicijn is je enige optie.
… je aandoening zeldzaam is en in Nederland maar bij 1 op de 150.000 inwoners voorkomt.
… je geen gelijkwaardig medicijn kunt krijgen dat wel geregistreerd is ons land.

Welke zorgverzekeraar vergoedt alle medicijnen?

Geen enkele verzekeraar vergoedt alle medicijnen. Denk alleen al aan het preferentiebeleid die veel zorgverzekeraars toepassen. Ga daarom ook nooit zomaar met de eerste de beste verzekeringsmaatschappij in zee.

Meld je aan bij een apotheek die altijd met je meedenkt!

De MedApp apotheek declareert je medicijnen meteen bij je zorgverzekeraar. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars! Daarnaast bezorgen wij al je medicijnen thuis: gratis, discreet en altijd op tijd. Jouw gemak staat bij ons voorop, zeker als je medicijnen gebruikt voor een chronische aandoening, dus meld je vandaag nog aan. Start bijvoorbeeld met onze gratis app. Hiermee regel je alles rondom je medicijnen!

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.